Zimski sportovi

Hiršer osvojio četvrti Kristalni globus

Hiršer osvojio četvrti Kristalni globus
Hiršer osvojio četvrti Kristalni globus

BEČ - Austrijski skijaš Marsel Hiršer ispisao je nove stranice istorije postavši prvi kojem je u istoriji pošlo za rukom da četiri godine zaredom osvoji Svjetski kup.

 

Hiršer je uoči posljednje trku sezone, nedjeljni slalom u francuskom Maribelu, imao 60 bodova prednosti u odnosu na Norvežanina Ćetila Јansruda.

Iako je Јansrud imao teoretsku šansu da ga sutra nadmaši, norveški skijaš je odustao od učešća u slalomu, svojoj najlošijoj disciplini, i tako je Hiršer uspješno odbranio titulu.

Јansrud od 2011. godine nije završio nijednu trku u slalomu, pa njegova odluka da sutra ne skija nije iznenađujuća.

Hiršer je svoju prvu titulu u Svjetskom kupu osvojio 2011. godine i od tada je nepobjediv. Prije Austrijanca, po četiri Kristalna globusa osvojili su njegov sunarodnik Herman Majer, Švajcarac Pirmin Curbrigen i Gustav Teni iz Švajcarske. Više titula od njih ima samo Luksemburžanin Mar Đirardeli – pet, a Hiršer će naredne sezone imati priliku da ga sustigne.

Austrijanca naredne sezone očekuje još teži posao, pošto će se njegov najveći rival u posljednje tri godine Aksel Lund Svindal vratiti na stazu. Svindal je propustio cijelu sezonu u Svjetskom kupu zbog povrede Ahilove tetive, a njegovo odsustvo Јansrud je na najbolji mogući način iskoristio.

Hiršer je ove sezone ostvario ukupno sedam pobjeda – pet u veleslalomu i dvije u slalomu. Osvojio je već Kristalni globus u veleslalomu, a ima šansu da isto učini i u slalomu u nedjelju, ali je favorit ipak Feliks Nojrojter, koji ima 55 bodova više od njega. Uz sve uspjehe u Svjetskom kupu, Hiršer je osvojio i zlato u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Biver Kriku i Vejlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije