Zimski sportovi

Hokej na ledu... pod suncem, u amfiteatru

Hokej na ledu... pod suncem, u amfiteatru
Hokej na ledu... pod suncem, u amfiteatru

ZAGREB - Hokejaši Medveščaka u septembru ove godine u 2.000 godina starom rimskom amfiteatru u Puli odigraće dvije hokejaške utakmice u sklopu regionalne lige EBEL, što će biti prvi put u istoriji svjetskog hokeja da se utakmice igraju u građevini ove vrste.

U goste im 14. i 16. septembra dolaze slovenačka Olimpija i austrijski Vienna Capitals.

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena izgrađen je u prvom vijeku i najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, i jedan od najvećih u svijetu. Upoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima šesto mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana.

Pulski amfiteatar stavljaju uz bok Koloseumu u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu.

Pulska Arena će za potrebe hokejaških utakmica moći da primi po 7.022 gledaoca, objavio je Medveščak.

Dimenzije leda biće 57 x 26 metara, a šest do osam cm debljina postavljenog leda. Oko 150 tona je procijenjena težina sve opreme potrebne za postavljanje i održavanje leda u pulskoj Areni te težina opreme za postavljanje tribina i posebnih konstrukcija za led. Čak 22 mega-tegljača i dvije kran-dizalice sudjelovaće u transportu opreme i postavljanju ledene površine i tribina.

Postavljanje zbog specifičnosti događaja i lokacije zahtijeva posebnu pažnju, pa će ga nadgledati predstavnici Konzervatorskog odjela.

Oko 15.000 litara glikola biće iskorišteno za stvaranje i održavanje ledene površine na otvorenom u pulskoj Areni, prilikom čega će se poštovati najviši svjetski eko standardi. Nakon završetka događaja, tih istih 15.000 litara glikola biće natrag pohranjeno u iste rezervoare i odvezeno s lokacije uz visoki nivo odgovornosti i pažnje.

Cijevi kroz koje teče posebna tečnost glikol potrebna za stvaranje i održavanje leda biće dugačke 2.540 metara.

Sto litara posebne boje biće utrošeno za bojenje podloge leda zbog snažnijeg kontrasta paka na površini i specifičnosti lokacije igranja utakmica pod otvorenim nebom. Oko 30.000 litara vode - kišnice iz rimskog bunara ispod pulske Arene, koja je trenutno neiskorištena, koristiće se za zaleđivanje terena unutar pulskog amfiteatra.

Minus 12 stepeni Celzijusa je temperatura na kojoj će posebna mehanizacija održavati ledenu površinu u Areni, a 1.800 kvadratnih metara posebne folije koristiće se za zaštitu leda u pulskoj Areni od sunca i visokih temperatura..

Šest inostranih stručnjaka nadgledaće postavljanje i održavanje leda, a 70 domaćih, lokalnih radnika radiće na njegovom postavljanju i održavanju.

Vijest o ljetnoj hokejaškoj senzaciji u rimskom amfiteatru prenijeli su mnogi svjetski mediji, a velike tekstove na svojim internetskim stranicama objavili su Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF), specijalizovani evropski hokejaški website eurohockey.com, te jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za hokej Easton.

Ne dijele svi oduševljenje najavljenim spektaklom, tako da se na Hrvatskom hokejaškom portalu povela žučna polemika o opravdanosti organizovanja tih utakmica. Dok jedni smatraju da je to odlična zamisao i velika reklama za hokej i Hrvatsku, drugi, koji su u većini, drže da se radi nepotrebnoj "cirkuskoj" predstavi na uštrb hokeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije