Zimski sportovi

Hokejaši BiH spremni za debitantski nastup na SP

Hokejaši BiH spremni za debitantski nastup na SP
Hokejaši BiH spremni za debitantski nastup na SP

SARAJEVO - Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će otputovati na Svjetsko prvenstvo 3. divizije Svjetske federacije hokeja na ledu (IIHF), koje će biti održano od 3. do 11. aprila u turskom Izmiru.

Najbolji bh. hokejaši na takmičenje putuju bez rezultatskog imperativa.

Predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović istakao je na današnjoj konferenciji za medije da reprezentacija BiH želi ostvariti što bolji rezultat i naredne godine aplicirati za domaćinstvo SP-a 3. divizije, ukoliko BiH ne promijeni jakosnu grupu.

"Debitantski nastup za reprezentaciju BiH na jednom SP-u je veliki izazov i čast za nas u Savezu. Savez je učinio sve da se selekcija BiH dobro pripremi i dostojno se predstavi na SP-u. Želimo ostvariti dobar rezultat i naredne godine aplicirati za domaćinstvo SP-a, što bi bilo značajno jer bi se takmičenje odvijalo uoči zimske olimpijade mladih EYOF", izjavio je Zaimović.

Protivnici BiH u Izmiru će biti selekcije Turske, Hong Konga, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Gruzije i Sjeverne Koreje. Prvoplasirana ekipa u grupi izboriće plasman u 2. IIHF grupu.

Prvi susret SP-a BiH će igrati 3. aprila protiv reprezentacije Sjeverne Koreje, jednog od favorita turnira.

"Sjeverna Koreja i Turska su ekipe koje su igrale u 2. jakosnoj grupi i sigurno je da su favoriti ovog prvenstva. Mi ćemo svoju šansu tražiti u posljednja dva meča prvenstva, protiv Gruzije i Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojima se vjerovatno možemo nositi. S obziron na uslove koje imamo u BiH što se tiče leda, za cilj smo postavili opstanak u 3. jakosnoj grupi", rekao je generalni direktor reprezentacije BiH Adnan Mrkva.

Reprezentacija BiH je prošle godine igrala dva prijateljska meča protiv Turske. U jednom je poražena sa 7:2, dok je drugi dobila sa 6:4. Ipak, za razliku od tih utakmica, BiH će u Izmiru nastupiti bez igrača koji igraju u dijaspori, jer IIHF ima striktna pravila o zabrani nastupa hokejaša koji ne igraju u domaćoj ligi. Da bi igrač mogao igrati za nacionalni tim mora nastupati za tim u domaćoj ligi dvije i po sezone.

Selektor BiH Entoni London vjeruje da su njegovi igrači nakon dva mjeseca priprema na ledu i mjesec dana priprema ''na suhom'' spremni za izazove u Izmiru.

"Fizički smo spremni, ostalo je da još malo radimo na taktici. Mi smo mala zemlja, ali obećavamo da ćemo se u svakom meču boriti da dostojno predstavimo BiH na ovom prvenstvu", istaknuo je London.

Kapiten ekipe Mirzet Hodžić dodaje da je moral u ekipi na visokom nivou, da su svi spremni za borbu i da će svi igrači dati sve od sebe da pobijede u svakom meču.

"U sportu je sve moguće i mi ćemo pokušati pobijediti u svakom meču. Šta će se desiti na kraju ne mogu reći, ali sigurno je da će nam ovo takmičenje biti škola i veliko iskustvo, koje ćemo prenijeti narednim generacijama hokejaša", zaključio je Hodžić.

Na konferenciji za medije je predstavljena i nova garnitura zvaničnih dresova u kojima će BiH nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Izmiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije