Zimski sportovi

Ligeti ekskluzivno za 'Nezavisne': Nisam baš talentovan, ali to nadoknadim treningom

Ligeti ekskluzivno za 'Nezavisne': Nisam baš talentovan, ali to nadoknadim treningom
Foto: N.N. | Ligeti ekskluzivno za 'Nezavisne': Nisam baš talentovan, ali to nadoknadim treningom

Jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih skijaša u istoriji ovog sporta svakako je Amerikanac Teodor Šarp Ligeti ili, kako ga svi znaju, Ted Ligeti, koji, i pored toga što je u četvrtoj deceniji života, ne odustaje od toliko željene titule u Svjetskom kupu. Za "Nezavisne" je pričao o sinu Džeksu, o rukavici koju je u lice skijašima bacila Lindzi Von, idealnom kraju karijere...

Malo sportista može da se pohvali riznicom medalja koju ima Ligeti, ali čak i on nije ostvario sve što je želio. Sedam medalja je osvojio na svjetskim prvenstvima, ima dva zlata s Olimpijskih igara, pet puta je osvajao "Mali kristalni globus" (tofej namijenjen pobjedniku u nekoj disciplini), ali nikada nije slavio u Svjetskom kupu, čemu i dalje teži.

"Savršen kraj karijere bilo bi osvajanje titule u Svjetskom kupu", rekao je Ligeti i jasno stavio do znanja da još ne odustaje od tog cilja, iako je konkurencija više nego jaka.

NN: Kako vidite trenutnu konkurenciju u svijetu skijanja i ko Vam je trenutno najveći rival?

LIGETI: Marsel Hiršer skija na nevjerovatnom nivou. Međutim, ne bih rekao da mi je rival sve dok se ne budemo borili za pobjede ponovo.

NN: Osvojili ste sedam medalja na svjetskim prvenstvima i pet "Malih kristalnih globusa". Da li ste zadovoljni trofejima i da li Vam je neki od ovih najdraži?

LIGETI: Prvi "Mali kristalni globus" koji sam osvojio 2008. će mi uvijek biti najdraži, jer sam tada osjetio da mogu da ostavim trag u ovom sportu i više ništa nije bilo čudo.

NN: U Šladmingu 2013. postali ste prvi skijaš od Francuza Žan-Kloda Kilija koji je na jednom svjetskom prvenstvu osvojio tri zlatne medalje. Kako ste se tada osjećali?

LIGETI: Ta nedjelja je bila nadrealna. Znao sam da sam u dobroj formi i da mogu da osvojim medalje u tri takmičenja. Ali tolika je rijetkost da se sve poklopi kao meni. Jahao sam na valu samopouzdanja.

NN: Lindzi Von je kazala da bi voljela da se takmiči s muškarcima barem jednu trku. Da li biste prihvatili njen izazov?

LIGETI: Bilo bi odlično da se Lindzi testira u trci s muškarcima, ali ako želi nešto da dokaže mislim da bi najbolje bilo da proba stazu u Kicbilu.

NN: Karijeru su Vam obilježile česte povrede. Koliko Vaše tijelo može da izdrži ovakav napor?

LIGETI: Skijanje je opasan sport i može da bude veoma naporan za tijelo, ali je u isto vrijeme toliko zabavan. Kako starim moram da budem pametniji kako bih se sačuvao.

NN: Sada vjerovatno najviše vremena provodite sa sinom. To Vas sigurno opušta.

LIGETI: Da, sve svoje slobodno vrijeme sada provodim sa sinom Džeksom. Naravno da su ti trenuci nešto nevjerovatno, to je teško opisati riječima, ali je to daleko od odmora (smjeh).

NN: Poznati ste kao veliki radnik. Za Vas kažu da tokom odmora trenirate šest dana nedjeljno. Da li je to istina, da li ikada odmarate?

LIGETI: Ako želim da osvajam trofeje i pobjeđujem u trkama, moram da treniram veoma naporno. Nisam baš talentovana osoba i to moram da nadoknadim treninzima.

NN: Vaše ime je zapisano u istoriji skijanja. Da li mislite da ste dobar uzor za mlade skijaše i imate li kakav savjet za njih?

LIGETI: Mislim da sam dobar uzor, vi mi recite da li sam? Savjet im je da uživaju dok se takmiče i ako u tome uspiju naporan rad im neće teško pasti.

NN: Olimpijske igre u Pjongčangu su Vam bile četvrte u karijeri. Možemo li da Vas očekujemo u Pekingu za četiri godine?

LIGETI: Četiri godine je dug period i Igre su veoma daleko. Nisam siguran da li ću da budem aktivan toliko dugo. Vidjećemo.

NN: Vaša karijera je više nego uspješna. Na šta ste najviše ponosni i šta Vam je naredni cilj?

LIGETI: Teško je izabrati šta mi je najdraže. Da ste mi prije 18 godina kazali da ću da budemo ovako uspješan ne bih vam vjerovao. Ako baš moram da se odlučim to je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Sočiju, jer sam uspio da skijam odlično iako sam bio pod ogromnim pritiskom. Tu je naravno i "Mali kristali globus" u veleslalomu iz 2014. jer sam veći dio sezone bio u sredini i da bih ostao u igri trebale su mi pobjede u posljednje četiri trke.

Skijanje pod moranje

NN: Šta Vas je okrenulo skijanju?

LIGETI: Volim planinski biciklizam. Bavim se mnogim drugim sportovima iz zabave s prijateljima. Ali, kad odrastete u Park Sitiju, skijanje je pod moranje. Počeo sam s roditeljima i svi moji najbliži prijatelji su prijatelji koje sam stekao kroz skijanje.

Fan Rafaela Nadala

NN: Među hobijima su Vam tenis i fudbal. Imate li vremena da ih igrate i kome se divite?

LIGETI: Igram dosta sportova i veliki sam fan Rafaela Nadala. Volim košarku i navijač sam Juta Džeza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije