Zimski sportovi

Sa Bjelašnice zalet za LŠ

Sa Bjelašnice zalet za LŠ
Sa Bjelašnice zalet za LŠ

Brušenje forme na Bjelašnici prva je faza trasiranja puta za odbranu duple krune u bh. okvirima, a zatim i kvalitetnog nastupa u UEFA Ligi šampiona.

Poručila je ovo Samira Hurem, šefica stručnog štaba fudbalerki SFK 2000 Sarajevo, koja iako je ove zime ostala bez dvije ključne igračice Armise Kuč i Melise Hasanbegović ipak ne odustaje od visokih ambicija na domaćoj i međunarodnoj sceni.

"Na olimpijskoj planini radimo od ponedjeljka i planiramo ostati do nedjelje. Imamo odlične uslove, dva treninga dnevno i zasad sve protiče po planu. Narednu sedmicu ćemo provesti u Sarajevu, a onda većinu fudbalerki SFK očekuje nastup s reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Istrija kupu", kazala je trenerica Sarajki i ujedno selektorka bh. tima.

S obzirom na to da im trenutna liderska pozicija sa čak deset bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Lokomitivu Brčko, te gol razlika 104:1, već sada garantuje odbranu naslova u Premijer ligi, Sarajke već razmišljaju o Evropi.

"Spremamo se za Premijer ligu, kao i četvrtfinale Kupa, ali naravno da moramo početi razmišljati o UEFA Ligi šampiona, pogotovo jer su nas napustile i te kako kvalitetne Armisa Kuč i Melisa Hasanbegović, koje su karijeru nastavile u Kvarnsvedensu, članu profesionalne lige Švedske. Ako želimo ponovo imati zapažen nastup na međunarodnoj sceni, moramo tražiti rješenja slična mogućnostima njih dvije", istakla je Huremova.

Tvrdi da se dovođenje novih igračica teško može nazvati istinskim pojačanjem. Adekvatniji naziv je da su iskusnije, jer pojačanja su, kaže, u Bajernu, Olimpiku iz Liona i sličnim klubovima, za čiji angažman SFK 2000 nema novca.

"Mi smo primorani tražiti igračice u našem regionu. To su fudbalerke koje nisu neka zvučna imena. Nekad su čak u rangu fudbalerki koje imamo na raspolaganju, ali su možda nešto iskusnije. Takva situacija je u biti i u muškom fudbalu. Ne vidim da je iko doveo neko baš pojačanje, koje može donijeti neku prevagu. Zbog toga teško možemo govoriti o pojačanjima", smatra Huremova.

Trenutno na raspolaganju ima 22 igračice, od kojih je za iskorak u UEFA Ligi šampiona potrebno izabrati idealnih 16.

"Naš prošli nastup završio je na korak od osmine finala. Zaustavljene smo u posljednjim sekundama. Sada imamo dosta mladih igračica, koje ne bi bilo dobro opteretiti pritiskom obaveze visokog plasmana, ali uz dovođenje dva-tri iskusna imena vjerujem da možemo nešto ostvariti", zaključila je Huremova.  Sarajke će početkom marta odigrati prijateljsku utakmicu protiv ŽFK Breznica.

Istrija kup

Okupljanje reprezentativki BiH zakazano je za 26. februar. Istrija kup igra se od 1. do 8. marta. Bh. reprezentativke igraće u Grupi B s Francuskom, Hrvatskom i Mađarskom. U Grupi A su selekcije Slovačke, Sjeverne Irske, Slovenije i Kineskog Tajpeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije