Zimski sportovi

Skijaš Jovan Klincov: Najbolji uprkos lošim uslovima

Skijaš Jovan Klincov: Najbolji uprkos lošim uslovima
Skijaš Jovan Klincov: Najbolji uprkos lošim uslovima

Medalje je osvajao u košarci, plivanju, tenisu i nanbudu, ali najveća ljubav četrnaestogodišnjeg Banjalučanina Jovana Klincova je skijanje, koje mu je donijelo i prvo mjesto u RS, te treća mjesta na takmičenjima na nivou BiH.

"Kad sam imao tri godine prvi put sam otišao na skijanje, a već sa šest sam došao u Smučarski klub Banjaluka. Ljubav prema skijanju sam naslijedio od roditelja, a kasnije sam ovaj sport još više zavolio i usavršio zahvaljujući treneru Mlađenu Banoviću", ispričao je Klincov za "Nezavisne".

Trenirao je različite sportove: plivanje, tenis, nanbudo, fudbal, kao košarkaš Basketa 2000 ove je godine bio treći u RS, ali jedan sport mu je posebno drag...

"Najdraže mi je skijanje. U njemu sam najbolji, ali to je i najljepši sport. Kad sam imao osam godina shvatio sam da želim da se takmičarski bavim skijanjem i uživam u tome", istakao je Klincov.

Trener Banović imao je samo riječi hvale za Jovana. Kaže da je veoma talentovan i da je u svom uzrastu među troje najboljih u BiH, posebno ako se uzmu u obzir uslovi u kojima trenira.

"Jovan posjeduje izuzetne kvalitete za skijanje. Mi smo trenirali u Austriji sedam dana prije početka sezone, a djeca sa Jahorine i Bjelašnice treniraju između 70 i 100 dana godišnje, idu na glečere, nastupaju na skijama od ove sezone, a Jovan na istim četiri-pet godina..., tako da su uspjesi naših jedinih takmičara Jovana Klincova i Davida Dujakovića još veći", rekao je trener Banović i podsjetio da je Dujaković slavio na FIS kupu "Djeca za mir u svijetu", u konkurenciji skijaša do 16 godina.

Mali broj ski-dana u nogama ne sprečava Klincova da napravi dobre rezultate. Na nivou BiH 2012. je bio treći u slalomu, godinu dana kasnije treći u veleslalomu, a ove godine ima dva treća mjesta u slalomu, drugo u veleslalomu, a tu je prvo mjesto u RS u slalomu. Ova godina je za njega bila najuspješnija i mogao bi iz C reprezentacije BiH preći u B.

"Godišnje na snijegu provedem dvadesetak dana. Pokazao sam da se i u tim uslovima može napraviti rezultat, ali planiram da odem u Holandiju na ljeto i da tamo treniram u zatvorenom prostoru. Vidjeću kako će biti, opcija je i da tamo preselim, da nastavim školovanje i bavim se skijanjem", rekao je Klincov te dodao:

"Najveća želja mi je da nastupim na Svjetskom prvenstvu. Znam da je do toga dug put, ali trudiću se da stignem na veliko takmičenje."

Za uspjehe je potreban i novac, zasad Jovanovi roditelji sve finansiraju, a i klub kuburi sa finansijama. Smučarski klub Banjaluka, koji je osnovan 2000. godine, od grada je dobio prostorije, imao je sponzore za "Kozara kup 2017", ali klub, kako kaže trener Banović, ima budžet nula KM.

"Potrebno je više ulaganja da bi se sve dovelo na viši nivo. Skijanje je specifičan sport i vrlo teško je zadržati takmičare. Mi zavisno od godine imamo između 100 i 150 članova, ali kada nauče skijati napuste klub. Sada imamo samo dva takmičara, a 10 djece pripremamo za nastupe. Jedini smo klub van sarajevsko-romanijske regije koji učestvuje na takmičenjima, a u RS smo po rezultatima drugi iza Jahorine, što je veliki uspjeh", rekao je Banović.

1. mjesto u RS u slalomu zauzeo ove godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije