Zimski sportovi

Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI
Slovenačke sudije pomogle Vanesi Mej da se plasira na ZOI

LJUBLJANA - Četiri slovenačka zvaničnika suspendovana su jer su pomogli pop violinistkinji Vanesi Mej da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Sočiju, gdje je zauzela ubjedljivo posljednje mjesto.

Slavna violinistkinja se takmičila u Sočiju za Tajland pod imenom Vanesa Vanakom, koristeći prezime svog oca.

Ona je završila takmičenje posljednja u konkurenciji 67 takmičarki u oba olimpijska veleslaloma.

Vanesa je, da bi uopšte mogla da se kvalifikuje za Igre, morala da osvoji dovoljno bodova i to na zvaničim trkama u Švedskoj, Norveškoj, Sloveniji i Švajcarskoj.

Slovenačka skijaška asocijacija saopštila je da su pronađeni dokazi o namještenim rezultatima na trci koja je održana u januaru.

Predsjednik Slovenačkog saveza Jurij Zurej rekao je da su se neregularnosti odnosile na falsifikate rezultata i plasmana.

"Startna lista je uključivala osobu koja se nije ni takmičila, dok je osoba koja je pala u trci registrovana na visokom mjestu u konačom plasmanu", rekao je Zurej.

On je istakao da Vanesa Mej možda nije ni znala o namještanju njenih rezultata.

Tridesetpetogodišnja Mej, koja je rođena u Singapuru i odrasla u Velikoj Britaniji, rekla je poslije trke u Sočiju da je "oduševljena" zbog učešća u trci koju je završila ukupnim vremenom 3:28,97 minuta, čak 50,1 sekundu sporije od pobjednice, Slovenke Tine Maze.

Slovenacka asocijacija predložila je 4 godine suspenzije za svoje sudije koji su bili umiješani u ovaj skandal, uključujući i predsjednika Alpske komisije Vlada Makuča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije