Zimski sportovi

Tomba: Ovom trkom kreiramo budućnost

Tomba: Ovom trkom kreiramo budućnost
Foto: N.N. | Tomba: Ovom trkom kreiramo budućnost

Sve je spremno za sutrašnji skijaški spektakl, koji će biti održan na olimpijskoj planini Jahorina, a to je "Trka poznatih ljubitelja Jahorine" na stazi Poljice.

Olimpijska ljepotica u subotu će podsjećati na februar 1984. godine, jer su dolazak najavila poznata imena, među kojima se izdvaja legendardni italijanski skijaš Alberto Tomba.

Organizatori trke su Olimpijski centar "Jahorina", Turistička organizacija Istočno Sarajevo, Kabinet predsjednika Republike Srpske, a hotelijeri Jahorine spremni su da ugoste brojne goste, za koje su spremili veoma bogat sadržaj.

"Hvala na pozivu. Ovo je treći put da sam ovdje. Ovo je jedan divan događaj, bio sam ovdje 1987. 1997. i 2008. godine. Za ovo mjesto me vežu lijepa sjećanja, kada je moj kolega Bojan Križaj završio s karijerom, ja sam počeo na ovom mjestu", kazao je Tomba, koji je dodao da još nije isprobao stazu. Popularni La Bomba juče se družio s mališanima na stazi Poljice.

Slavni Italijan neće učestvovati u trci, ali će biti svima na raspolaganju da podijeli pokoji savjet. Osvajač pet olimpijskim medalja, od kojih tri zlatne, istakao je da očekuje da Jahorina uskoro vrati stari sjaj kakav je imala za vrijeme 1984, ali i trka Svjetskog kupa.

"Naravno, ne može se ništa uporediti s Igrama koje ste organizovali, ali da se neke stvari mogu poboljšati, to svakako, ako postoji volja. Nije jednostavno ni u ostalim zemljama u kojima su održane Olimpijske igre, ali bitno je da smo sada ovdje i da zajedno kreiramo budućnost ovim događajem. Nadajmo se da će tako biti", rekao je jedan od najboljih skijaša u istoriji.

Siguran učesnik trke biće jedan od najboljih jugoslovenskih skijaša te sredinom osamdesetih najbolji slalomaš svijeta, legendardni Bojan Križaj. Osvajač srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 1982. godine naglasio je da je upravo na olimpijskoj Jahorini ostvario jedan od najvećih uspjeha u karijeri.

"Hvala organizatorima na pozivu, što ste mi dali mogućnost da ponovo budem na Jahorini, gdje se osjaćam kao kod kuće. Tu sam bio kao klinac na državnom šampionatu, kada se Jahorina nije ni spominjala kao domaćin velikih takmičenja. Ja sam ovdje postigao svoj najveći uspjeh, kada sam 1987. godine uspio pobijediti velikog Ingemara Stenmarka na završnici Svjetskog kupa, osvojivši 'Kristalni globus' u slalomu, što je po mom mišljenju veći uspjeh od pojedinačne pobjede u Svjetskom kupu. Vjerujete da bih i to srebro iz Šladminga zamijenio za olimpijsku medalju iz Sarajeva. Tada nisam bio u najboljoj formi, ali sve u svemu završili smo kako treba, jer smo u Juretu Franku dobili narednog heroja, te je medalja ostala kod kuće", prisjetio se prošlog vremena pobjednik osam trka slaloma u Svjetskom kupu.

Proslavljeni Slovenac je nakon toga bio uključen u izgradnju hotela "Vučko" na Jahorini i u realizaciju master plana izgradnje i rekonstrukcije planine.

"Poslije tih nesretnih ratnih dana već tada se planiralo da se planina rekonstruiše i napravi ski-centar, koji bi bio ponos BiH i regije. Ipak, nije bilo dovoljno energije i saradnje nekih stručnjaka da vuku tu inerciju i volju s investicijama. Međutim, sada vidim da ima volje da se stvar završi, da olimpijski centar dobije priliku da ponovo postane destinacija gdje će puno ljudi, skijaša, turista pričati o tome, a onda ćemo se još češće viđati", naglasio se Križaj, koji je dodao da je spreman za trku.

U ime organizatora medijima se obratio i direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić, koji je rekao da Jahorina vraća stari sjaj, kao i da ove godine bilježi rekordne rezultate.

"Dolazak velikih imena je dokaz da je Jahorina na dobrom putu da postane, ako već i nije, jedan od evropskih ski-centara. Imali smo preko 165.000 skijaša ove godine, oboreni su svi rekordi po prihodima i broju skijaša", izjavio je Ljevnaić.

Organizatori su na kraju zahvalili predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je podržao trku.

Mihajlović, Košir...

Na subotnjoj trci, koja je zakazana za 17 sati, učešće su potvrdile mnogobrojne poznate ličnosti. Tako ćemo na stazi vidjeti, između ostalih, Sinišu Mihajlovića, Juru Košira, Franu Lasića, Ognjena Koromana, Veselina Jevrosimovića, Gorana Đokovića i mnog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije