Zimski sportovi

Vonova slavila nakon 22 mjeseca

Vonova slavila nakon 22 mjeseca
Vonova slavila nakon 22 mjeseca

Američka skijašica Lindzi Von trijumfovala je na drugom spustu sezone, koji je u okviru Svjetskog kupa održan u kanadskom Lejk Luizu.

Vonova je u vremenu od 1:50,48 minuta slavila nakon 22 mjeseca i tako došla do 15. pobjede u karijeri u Lejk Luizu, u 60. ukupno u karijeri. Četvorostruka osvajačica Svjetskog kupa predvodila je trostruki trijumf Amerikanki u Kanadi. Drugo mjesto zauzela je Stejsi Kuk, koja je bila 47 stotinki sporija od Vonove, dok je podijum kompletirala Džulija Mankuzo, koja je bila samo osam stotih dijelova sekunde dalje.

Vonova je zbog loma potkoljenice i teške povrede koljena propustila veći dio prethodne dvije sezone, da bi se poslije dugog iščekivanja na stazu vratila u petak u Lejk Luizu.

"Koljena su odlično. Tokom trke uopšte nisam razmišljala o njima jer su podnijela sve bez imalo muke. Dan nikako nije mogao da bude bolji. Ovo je fantastično", kazala je Ameriknaka po dolasku na cilj.

Na prvom spustu sezone bila je osma, sa 85 stotinki zaostatka u odnosu na pobjednicu Tinu Maze, da bi samo dan kasnije pokazala da je povrede nisu nimalo usporile. Amerikanka je i u petak u prvom delu staze pokazala da je blizu povratka u prepoznatljivu formu, ali su je greške u nastavku mnogo koštale. Ovoga puta je sve ispravila i nadmašila svoje sunarodnice, koje su suvereno držale čelo.

"Svi su bili srećni zbog mene u petak kada sam se vratila na stazu, ali ne vjerujem da je bilo ko očekivao da ću pobijediti već na sljedećoj trci", rekla je Vonova i dodala:

"Mislim da sam mnoge šokirala, vidjela sam im to na licima nakon što sam prošla kroz cilj."

Najbliža američkim skijašicama bila je domaća takmičarka Larisa Jurkiv, koja je bila 74 stotinke iza Vonove, a slijedile su je Njemica Viktorija Rebensburg, još jedna američka skijašica Loren Ros i Elena Fankini iz Italije. Prvih deset kompletirale su Maze, aktuelna osvajačica Svjetskog kupa, Ana Feninger i njena sunarodnica Kornelija Hiter. Maze je ovim rezultatom zadržala prvo mjesto i u poretku spusta i u generalnom plasmanu. Slovenka u poretku spusta ima 132 boda, koliko i Vonova, dok je treća Austrijanka Ana Feninger sa 109. U generalnom plasmanu Maze ima 320 boda, druga je Katrin Cetel sa 250, dok je Feningerova treća sa 231.

Kod skijaša Austrijanac Hanes Rajhelt je trijumfovao u drugom superveleslalomu sezone u okviru Svjetskog kupa u američkom Biver Kriku. Rajhelt je trku završio za minut, 12 sekundi i 78 stotinki, te je tako došao do prvog slavlja u sezoni. Drugo mjesto zauzeo je Norvežanin Kjetil Jansrud sa 52 stotinke zaostatka, dok je Francuz Aleksis Pinturo zaostajao 62 stotinke, pa je trku tako završio na trećem mjestu.

Italijan Peter Fil zauzeo je četvrto mjesto, dok je njegov sunarodnik Dominik Paris bio peti. U poretku superveleslaloma na liderskom mjestu je Jansrud sa 180 bodova, a prati ga Rajhelt sa 140, dok je Paris treći sa 105. U generalnom plasmanu ubjedljivo vodi Jansrud sa 396 bodova, a prati ga Paris sa 205, dok je Rajhelt treći sa 101 bodom.

Šlirencauer pobijedio u Lilehameru

Austrijanac Gregor Šlirencauer slavio je u ski-skovima koji su okviru Svjetskog kupa u subotu održani u norveškom Lilehameru. Šlirencauer je do prvog trijumfa u sezoni došao skokovima od 127,5 i 138,5 metara, osvojivši 302,7 poena. Drugo i treće mjesto zauzeli su Norvežanin Anders Fanemel i Austrijanac Mihael Hajbok sa 299,8 (132,5 - 139,5), odnosno 294 boda (123,5 - 141). Lider u generalnom plasmanu Švajcarac Simon Aman nije uspio da se plasira u drugu seriju, dok je njegov prvi pratilac Japanac Norijaki Kasai takmičenje završio na 12. mjestu. Generalni plasman Svjetskog kupa: 1. Aman 236 bodova, 2. Kasai 222, 3. Anders Fanemel (Norveška) 210, 4. Roman Kudelka (Češka) 190, 5. Mihael Hajbok (Austrija) 179...

Furkad krenuo pobjedom

Pobjeda na prvoj trci Svjetskog kupa u biatlonu otišla je u ruke aktuelnom šampionu, Francuzu Furkadu, koji je slavio u švedskom Ostersundu. Petostruki svjetski šampion i dvostruki olimijski pobjednik je trku na 10 km završio ispred Čeha Ondreja Moraveca i Slovenca Jakova Faka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije