Zimski sportovi

Vonovu tješi telence Vini

Vonovu tješi  telence Vini
Vonovu tješi telence Vini

Superveleslalom u Val d' Izeru u nedjelju je bio velika prilika za Amerikanku Lindzi Von da se izjednači sa čuvenom Anemari Mozer-Prel, rekorderkom po broju pobjeda u Svjetskom kupu, ali je doživjela pad.

Dan ranije, u subotu, na toj istoj stazi skijašice su vozile spust, a Vonova je bila toliko dominantna ispred Elizabet Gergl i Viktorije Rebensburg, da je nedjeljna trka superveleslaloma trebalo da bude samo formalnost. Ipak, to se nije desilo. Vonova je u padu povrijedila rame, ali je rekla da nije ništa ozbiljno. Nije obnovila povredu koljena zbog koje je dugo bila van stroja.

"Pozitivno je to što su mi koljena u redu, tako da ću kući za Božić sa velikim osmijehom", kazala je Vonova, koja će sljedeću šansu da stigne brojku od 62 pobjede koju je 1980. ostvarila slavna Austrijanka, imati tek 2015. Austrijski Semering je sljedećeg vikenda trebalo da bude domaćin veleslaloma i noćnog slaloma za žene, ali su trke otkazane zbog visokih temperatura i nedostatka snijega. Vonova se na stazu vraća 10. januara u Bad Klajnkirhajmu.

Ipak, to nije pokvarilo raspoloženje Amerikanki koja je i dalje oduševljena zbog nagrade za pobjedu u subotnjem spustu. Nagrada je telence.

"Ovo je bez premca najbolja nagrada za pobjedu koju sam dobila ikada. Moje krdo je dobilo novog člana i zove se Vini", napisala je poznata skijašica uz fotografiju koju je podijelila putem Instagrama slaveći 61. pobjedu u karijeri. 

Slavljenica je u nedjelju bila austrijska skijašica Elizabet Gergl. Austrijanka je do prve pobjede poslije 11 mjeseci, sedme u karijeri, došla u vremenu od 1:25.42 minuta. Da dominacija Austrijanki bude kompletna postarala se Ana Feninger, koja je za drugo mjesto za osam stotih dijelova sekunde pobijedila Slovenku Tinu Maze. U borbi za podijum bila je i Švajcarkinja Lara Gut, ali je ona morala da se zadovolji četvrtim mjestom, sa desetinkom iza Mazeove. Unutar jedne sekunde od Gerglove bile su i Italijanka Nađa Fankini, Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Američkih Država i još jedna italijanska skijašica Danijela Merigeti. Osmo vrijeme imala je Austrijanka Kornelija Hiter, dok su Dominik Gisin i Mari Žej Maršan-Arvije podijelile deveto mjesto.

U generalnom plasmanu Svjetskog kupa trenutno vodi Mazeova sa 656 bodova, ispred Feningerove sa 407 i Vonove, koja ima 312. U poretku superveleslaloma prva je Gutova sa 150, a prati je Gerglova sa 122. Svjetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se 28. decembra veleslalomom u Inzbruku.

Hiršer klasa za sebe  

Aktuelni osvajač Svjetskog kupa Marsel Hiršer u dominantnom stilu je slavio na četvrtom veleslalomu sezone koji je vožen u Alta Badiji, u Italiji.

Hiršer je došao do četvrtog trijumfa u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja, a 27. u karijeri, ukupnim vremenom od 2:30.17 minuta. Amerikanac Ted Ligeti je imao drugo vrijeme, sa sekundom i 45 stotinki zaostatka, dok je treći bio Tomas Fanara iz Francuske, koji je bio samo tri stotinke dalje. U generalnom plasmanu Svjetskog kupa trenutno vodi Norvežanin Kjetil Jansrud sa 610 bodova, 70 više od Hiršera. U poretku veleslaloma, Hiršer je prvi sa 360 bodova, a slijedi ga Ligeti sa 286. Svjetski kup u konkurenciji skijaša se nastavlja u ponedjeljak slalomom u Madoni di Kampiljo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije