Zimski sportovi

Završeno Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju

Završeno Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju
Završeno Svjetsko prvenstvo u umjetničkom klizanju

Aktuelni olimpijski šampion u umjetničkom klizanju Japanac Juzuru Hanju i njegova zemljakinja Mao Asada osvojili su zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu koje je održano ovog vikenda u Saitami.

Hanju je za manje od jednog poena bio bolji od svog sunarodnika Tacukija Macide, kome je pripalo srebro, dok je bronza otišla u ruke Španca Havijera Fernandesa.

Devetnaestogodišnji Hanju je uoči slobodnog programa imao zaostatak za drugoplasiranim Mačidom 6,97 bodova, ali je u finalu bio impresivan uz muziku "Romeo i Julija" Nina Rota, otvorivši program četvorostrukim salhofom.

Japancu je sve polazilo za rukom, a nanizao je do kraja programa četvorostruki tulup i šest trostrukih skokova, od kojih tri u kombinacijama, pa je trijumfovao sa ukupno 282,59 bodova. Macida je imao 282,26 bodova, a Fernandes 275,93.

Nakon četiri godine čekanja Mao Asada se na svom oproštajnom takmičenju dokopala najsjajnijeg odličja. Japanka je bila svjetska šampionka 2008. i 2010, dok je prošle godine osvojila bronzu. Ipak, pred domaćom publikom je zablistala u punom sjaju. Bila je vodeća nakon kratkog programa sa 138,03 boda, da bi nakon slobodnog programa imala ukupno 216,69 bodova. Drugo mjesto osvojila je olimijska šampionka Ruskinja Julija Lipnickaja, a bronzom je morala da se zadovolji Karolina Kostner, slavna Italijanka, kojoj je ovo takođe bilo posljednje veliko takmičenje. Lipnickaja je na kraju imala 207,50, a Kostnerova 203,83 boda iako je uoči slobodnog programa bila tek šestoplasirana. Italijanka, koja je jednom bila šampionka svijeta i ima pet evropskih titula, imala je u kratkom programu čak dva pada, ali je zato u slobodnom zablistala i dokopala se medalje.

Zlatnu medalju u plesu osvojili su Italijani Ana Kapelini i Luka Lanote, dok su se na svjetski tron u konkurenciji parova popeli Nijemci Aliona Savčenko i Robin Šolkovi. Naredno SP je 2015. u Šangaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije