BiH

Ranko Škrbić: Zadovoljni reformom zdravstva

Ranko Škrbić: Zadovoljni reformom zdravstva
Ranko Škrbić: Zadovoljni reformom zdravstva

BANJALUKA - Bez snažne i veoma jasne primarne zdravstvene zaštite nema razvoja zdravstvenog sistema, zaključak je trodnevne međunarodne konferencije "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema", koja je održana u Banjaluci.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da je konferencija, koja je okupila učesnike iz Turske, Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije, omogućila učesnicima da razmijene znanja i mišljenja o svim izazovima u oblasti zdravstvenog sistema.

"Ove zemlje dijele isto nasljedstvo i mislim da možemo biti veoma zadovoljni u kojem pravcu se odvija reforma zdravstvenog sistema, prije svega implementacija koncepta porodične medicine", istakao je Škrbić.

Škrbić je naglasio da postoji mogućnost da saradnici iz švajcarske agencije za razvoj i saradnju, koja je skoro deceniju finansirala projekat jačanja primarne zdravstvene zaštite i projekat porodične medicine u BiH, zajedno sa Fami fondacijom, u narednih pet godina nastavi s ovim aktivnostima.

On je istakao da je cilj Ministarstva da već sljedeće godine počne izgradnja kardiohirurgije u Slatini, kako bi se, na taj način smanjilo dodatno slanje pacijenata van RS zbog karidohirurških operacija.

"Sa ministrom zdravlja Slovenije razgovarali smo o uspostavljanju bilateralne saradnje da za one metode liječenja, koje mi trenutno ne radimo, naše pacijente upućujemo u zdravstevne centre u Sloveniji", istakao je Škrbić.

Dorijan Marušić, ministar zdravstva Slovenije, istakao je da je već danas potrebno razmišljati o tome šta će se dešavati za narednih deset godina, kako bi se uvele prave stimulacije, koje bi stabilizovale zdravstvene sisteme. "Vjerujem da je prevencija i primarni nivo ono u šta je nužno potrebno ulagati sredstva, jer je to jedini način da zdravstveni sistem izdrži sve izazove u budućnosti", smatra Marušić.

Safet Omerović, ministar zdravstva Federacije BiH je naglasio da se reforma

primarne zdravstvene zaštite u BiH odvija kroz projekat porodične medicine u okviru domova zdravlja.

"Nasljeđe koje imamo iz bivšeg sistema su domovi zdravlja koji daju solidnu osnovu, a pomognuti principom porodične medicine sa posebnim naglaskom na promociju zdravlja i prevenciju bolesti napravićemo najbolji iskorak u zaštiti zdravlja našeg stanovništva", smatra Omerović.

On je dodao da BiH u zdravstvenom sistemu ne zaostaje mnogo u odnosu na Sloveniju, iako su izdavajanja za zdravstvo u ovoj evropskoj zemlji mnogo veća u odnosu na BiH.

Konferenciju "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema" organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvo zdravstva FBiH, Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta i Fondacija "Fami", pod pokroviteljstvom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije