Svijet

Traže nezavisnost Havaja

HONOLULU - Članovi Domorodačkog havajskog pokreta za nezavisnost zahtijevaju da budu uklonjeni svi zakoni i pravila SAD i da se američkoj državi Havaji vrati nezavisnost.

Oni traže od SAD da vrate 692 ostrva monarhiji koja je zbačena prije 100 godina.

Prije skoro dva mjeseca samoproklamovana vlada havajskog kraljevstva zauzela je zemljište oko Ioloani palate, rezidencije posljednjeg havajskog monarha. Oni djeluju kao vlada iz sjene, a sve aktivnosti obavljaju iz šatora koji su podigli u neposrednoj blizini palate.

Njeno veličanstvo Mahealani Kahau, potomak posljednjeg havajskog kralja, svakodnevno se sastaje sa njenim ministrima gdje raspravljaju kako doći do cilja, a to je povratak havajske vladavine.

Grupa ima 1.000 sljedbenika dok na Havajima živi oko 200.000 domorodaca. Inače, vlada havajskog kraljevstva je samo jedna od grupa na Havajima koje traže nezavisnost.

Grupa plantažera je uz pomoć američkih vojnika 1893. godine zbacila havajskog monarha sa vlasti. 

Tadašnji vladar kraljica Liliuokalani odrekla se trona u korist superiorne sile, da bi je kasnije držali zatvorenu u palati Iolani, koju je izgradio njen brat, kralj Kalakaua. Nakon pet godina, 1898. godine Havaji su pripojeni SAD, da bi 1959. godine ovo postala i zvanično 50. američka država.

"Havajsko kraljevstvo je nezakonito okupirano državnim udarom i oni koji su ga preuzeli su formirali nezakonitu vladu, a zatim pripojili Havaje SAD ", kaže Leon Siu, jedan od aktivista pokreta za nezavisnost.

"Nikada nije došlo do zakonskog transfera vlasti i stoga mi smatramo da havajsko kraljevstvo još postoji", istakao je Siu.

Zvaničnici Havaja za sada ne reaguju na okupljanja aktivista vlade havajskog kraljevstva.

"Sve dok najavljuju svoje skupove, mogu se okupljati", kaže Debora Vord iz Odjela za zemlju i prirordne resurse Havaja i dodaje da za sada niko nije uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije