Svijet

Kakav djed takav unuk

Kakav djed takav unuk
Kakav djed takav unuk

NJUJORK - Da je u SAD politika "porodični biznis" svjedoče generacije političara iz porodica Kenedijevih, Karterovih, Bušovih, a u političke vode se sada upušta i jedan Nikson.

Unuk Ričarda Niksona, 30-godišnji Kristofer Nikson Koks, krenuo je u trku za nominaciju u okviru Republikanske stranke na Long Ajlendu, u Njujorku, za mjesto u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kandidatura Niksonovog unuka je mnoge podsjetila na kontroverznog američkog potpredsjednika i predsjednika, prvog u istoriji SAD koji je podnio ostavku na mjesto "prvog čovjeka", ali se on nada da mu djedova reputacija može samo pomoći da osvoji mjesto na kojem sada u Predstavničkom domu, u četvorogodišnjem mandatu, sjedi demokratski kongresmen Timoti Tim Bišop.

Radi se o mjestu koje pripada prvom njujorškom distriktu, što samo po sebi govori o značaju pozicije. U prvom intervjuu datom poslije kandidovanja za nominaciju u okviru svoje stranke, Kristofer Nikson je rekao da je svjestan djedovog "kontroverznog položaja u istoriji Amerike", ali da "dosad nije imao problema u vezi sa tim".

"Dosad sam u kampanji od djedovog imena imao samo pozitivne rezultate. Mnogi su mi rekli da je on bio njihov najomiljeniji predsjednik", rekao je on.

Ričard Nikson je rođen 1969, a umro 1994, a unuk Kristofer ga se sjeća, pamti i njegove političke savjete.

"Ako ikad izgubiš, moraš ostati na nogama. U životu će te obarati opet i opet, ali ti se uvijek vrati na noge. I nastavi da pokušavaš. Jedino ćeš izgubiti onda kada prestaneš da pokušavaš", savjeti su koje je Ričard Nikson davao unuku.

Kristofer, koga odmila zovu Kris, jedini je sin najstarije Ričardove kćerke Triše, koja je 1971. imala spektakularno vjenčanje u Bijeloj kući. Njen muž Edvard Finč Koks sada je na čelu ogranka Republikanske partije u državi Njujork. To što mu je otac na važnoj partijskoj funkciji, Kris smatra da mu nije baš od neke koristi.

"U kampanji me ponekad pozove u 10 sati uveče i pita: 'Zašto nisi pokucao na još koja vrata potencijalnih birača'", kaže Kris, koji je rođen 1979, pet godina pošto je njegov djed podnio istorijsku ostavku.

Kris nije jedini potomak nekog američkog političara iz istorije koji se sada upušta u političke vode. Najstariji unuk bivšeg predsjednika Džimija Kartera već je nominovan za mjesto kongresmena za Džordžiju. Izbori su u septembru.

Niksonov unuk ima jednu konsultantsku poslovnu firmu, diplomirao je prava i bavi se advokaturom.

PRETHODNIK

Lindon Džonson

37. predsjednik SAD

Ričard Nikson

NASLJEDNIK

Džerald Ford

Afera "Votergejt"

Ričard Nikson je bio 36. potpredsjednik SAD u periodu 1953 - 1961. i 37. predsjednik SAD, na vlasti u periodu 1969 - 1974. godine. Bio je jedini američki predsjednik koji je podnio ostavku pritisnut prijetnjom smjenjivanja u procesu tzv. impičmenta u vezi s aferom "Votergejt". Upamćen je i jer je 1972. normalizovao odnose s Kinom. Prethodnik na mjestu predsjednika SAD bio mu je Lindon Džonson, a nasljednik Džerald Ford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije