Svijet

Argentina savjetuje Grčkoj da ne sluša MMF

Argentina savjetuje Grčkoj da ne sluša MMF
Argentina savjetuje Grčkoj da ne sluša MMF

Argentina, koju je prije devet godina zbog strogih mjera štednje potresala lavina nasilnih protesta, poručuje Grcima da ne slušaju Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Gledala sam na televiziji prizore iz Grčke i ljude koji napadaju banke. To me je umnogome podsjetilo na Argentinu 2001. godine, sa istim rješenjima koja su ponuđena za izlazak iz krize, a završena su ekonomskom katastrofom", kaže predsjednik Argentine Kristina Fernandes de Kirhner, prenosi agencija AP.

Od kada je izbila grčka kriza, učestala su poređenja sa onom koja je 2001. godine zadesila Argentinu.

Tada je MMF, zbog prestanka otplaćivanja duga od 95 milijardi dolara, Argentini nametnuo stroge mjere štednje, što je izazvalo lavinu nasilnih protesta.

Iako je 2005. godine Argentina otplatila cijeli dug, vlasti te zemlje tvrde da su naučile tešku lekciju i da je njihova privreda u mnogo boljem stanju od kada ne mora da slijedi uputstva MMF-a. Mnoga bankrotirana preduzeća, koja su 2001. godine preuzeli radnici, bilježe rast proizvodnje i zaposlenosti, a pomaže im i vlada.

"Grcima poručujem da mogu da riješe krizu. Postoje vrijednosti koje nisu zapisane u knjigama niti ih neko može nametnuti", rekao je radnik Horhe Lopes.

Ipak, argentinski model nije moguće primjeniti u Grčkoj, koja mora da poštuje stroga pravila Evropske unije i evrozone. Štednja je zato neminovna, kao i nastavak protesta.

Glavni grčki sindikati zakazali su generalni štrajk za 20. maj. Posljedice ekonomske krize osjeća cijela zemlja, a najviše turizam. Samo u Atini otkazano je 20 hiljada rezervacija.

Pristalice Komunističke partije i članovi sindikata juče su ponovo zahtjevali od vlade da odustane od mjera štednje koje će, smatraju, umanjiti povlastice za najsiromašnije.

"Vlada mora da odbaci ove mjere i usvoji novu političku platformu", smatra jedan od demonstranata.

Stav demonstranata je da radnike, poljoprivrednike i zaposlene sa malim primanjima čeka crna budućnost.

"Udaviće nas kapitalizam, banke i monopoli, kao i Evropska unija i MMF", reako je jedan demonstrant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije