ćirilica

Odbor SANU podržao izmjene zakona o službenoj upotrebi ćirilice

BEOGRAD - Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za standardizaciju srpskog jezika podržao je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji je upućen Vladi Srbije, saopšteno je danas iz SANU.

Vlada Srbije spremna zaštititi ćirilicu i kaznama

BEOGRAD - Vlada Srbije priprema izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, a u normiranju i zaštititi ćirilice kao matičnog pisma određuje se njezino obavezno korištenje i predviđaju novčane kazne ukoliko to ne bude poštovano, objavili su u utorak beogradski mediji.

Uzbuna u hrvatskoj školi zbog zadataka pisanih ćirilicom

ZAGEREB - Jedna učiteljica u osnovnoj školi u Pleternici podijelila je učenicima prvog razreda zadatke iz matematike, koji su bili ispisani ćirilicom.

Preminuo čovjek koji je stvorio ćirilicu za internet

Porodica i prijatelji će se oprostiti od tvorca ruskog segmenta interneta, autora koda KOI8-R Andreja Černova u subotu, 19. avgusta.

Okrugli sto: Ćirilica i srpski jezik eliminisani iz zvanične upotrebe u Crnoj Gori

NIKŠIĆ - Ćirilično pismo i srpski jezik eliminisani su iz zvanične upotrebe, čime je prekršen Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost ćirilice i latinice, ocijenjeno je na okrugom stolu o temi "Nacionalna samosvijest i ćirilica" koji je održan u utorak u Nikšiću.

Ćirilicu će da štiti slovo zakona

BANJALUKA - Stručnjaci iz oblasti jezika i jezičke kulture radiće na izradi Nacrta zakona o očuvanju srpskog jezika i ćirilice, koji bi trebalo do jeseni da bude upućen u Narodnu skupštinu RS.

Izložba slika ćirilici u čast

TREBINJE - Povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija, krsne slave trebinjskog udruženja za zaštitu srpskog pisma "Ćirilica", u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović".

Jeftinije kršiti pravilnik, nego napisati ćirilicu

SARAJEVO - U dijelu Hercegovačko-neretvanskog kantona, od Mostara prema Čapljini, izbačena je ćirilica sa tabli koje označavaju mjesta, jer je ocijenjeno da je to jeftinije s obzirom na stalne napade vandala, iako je to kršenje propisa.

Ćirilicom štitimo nacionalni identitet

TREBINJE - Blagoslovom episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Grigorija i pozdravnom riječi gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, u Trebinju je otvoren naučni skup „Govori srpski – piši ćirilicom“ koji se odvija u Hotelu Leotar u organizaciji Asocijacije stvaralaca RS, Akademije nauka i umjetnosti RS, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, SPKD „Prosvjeta“ i Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje.

Najčitanije