Fakultet

Djevojke sve češće upisuju bogosloviju i rudarstvo

ISTOČNO SARAJEVO, PRIJEDOR - Iako se pojedini fakulteti još percipiraju kao "muški" i "ženski", iz godine u godinu sve više djevojaka se odlučuje da studira, na primjer, rudarstvo ili bogosloviju, i na taj način se, između ostalog, ruše i stereotipi.

Na 17 fakulteta u Banjaluci primljeno 1.695 studenata

BANJALUKA - U prvom upisnom roku u akademskoj 2017/2018. godini na 17 fakulteta Univerziteta u Banjaluci primljeno je 1.695 kandidata na prvi ciklus studija, dok je slobodnih mjesta ostalo 1.428.

Prosjek studiranja u BiH 8,3 godine

BANJALUKA - Prosjek studiranja u BiH je 8,3 godine, dok je u Srbiji prosjek godina studiranja 10,4 godine, navodi se na portalu "EF English Proficiency Index", dok sa naših fakulteta smatraju da bi taj prosjek trebalo da bude kraći s obzirom na bolonjski proces i manji obim gradiva.

U pojedinim opštinama moguće na prste nabrojati fakultetske diplome

BANJALUKA - Mladi ljudi odlazeći na fakultet u veće lokalne zajednice uglavnom tu i ostaju, što je dovelo do toga da neke manje opštine imaju tek nekoliko fakultetski obrazovanih ljudi.

Kanjski pobjednik takmičenja u besjedništvu

BANJALUKA - Igor Kanjski, student druge godine prava, najbolji je orator i ukupni pobjednik takmičenja u besjedništvu, koje je 13. put zaredom organizovano u utorak naveče u prepunom amfiteatru Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Prijemi ispit za buduće brucoše u RS: Na tri fakulteta već premašena kvota

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Na Medicinskom fakultetu, Fakultetu bezbjednosnih nauka i Filozofskom fakultetu u Banjaluci juče, prvog dana prijemnog ispita, vladala je najveća želja kod budućih brucoša da ostvare dobre rezultate i da baš oni prođu jer je premašena upisna kvota.

Sutra takmičenje u besjedništvu na Pravnom fakultetu

BANJALUKA - Centar za retoriku i govorništvo "Institutio oratoria", njegujući slobodnu misao i slobodnu riječ, i ove godine organizuje XIII takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Medicina i matematika privukle buduće brucoše

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Prijavljivanje kandidata za upis na fakultete univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu završeno je u petak, a po svemu sudeći, najveći interes vlada za Medicinski fakultet, mehatroniku na Mašinskom i matematiku na PMF-u.

Budući pravnici odmjerili znanje u sudnici

BANJALUKA - Studenti završnih godina banjalučkog Pravnog fakulteta učestvovali su u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, u simuliranoj sudnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Medicinski fakultet dobija specijalistički centar: I složeniji stomatološki zahvati biće besplatni

BANJALUKA - U toku je izgradnja novog bloka, tzv. specijalističkog centra u sklopu Medicinskog fakulteta u Banjaluci, gdje će besplatne zahvate raditi i ljekari, što će doprinijeti poboljšanju usluga koje pruža Odsjek za stomatologiju.

Reklame

Najčitanije