Katalonija

Španija zbog Katalonije mijenja Ustav?

BARSELONA - Ministar Španije za javnu upravu Mertižel Batet rekao je danas da rješenje krize sa Katalonijom leži u reformi Ustava.

Španija odblokirala finansije Katalonije

MADRID - Španska vlada saopštila je danas da je ukinula finansijsku kontrolu nad Katalonijom kao znak dobre volje i spremnosti za dijalog sa novom administracijom u Barseloni.

Novi lider Katalonije: Želim nezavisnost, pregovore sa Madridom

BARSELONA - Nova vlada Katalonije položila je danas zakletvu, a njen lider Kim Tora poručio je da je posvećen borbi za nezavisnost Katalonije i da želi da uđe u pregovore sa novim španskim premijerom Pedrom Sančesom kako bi se okončale tenzije na relaciji Barselona-Madrid.

Madrid odobrio novu katalonsku Vladu

MADRID - Španija je danas odobrila novu katalonsku Vladu, koja ne uključuje zatvorene ili bivše ministre u egzilu, čime se omogućava da Madrid konča direktno upravljanje ovim regionom.

Rahoj priznao ovlašćenja Tore, Madrid i dalje direktno vlada

MADRID - Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je da se i dalje nada da će Katalonija uskoro formirati održivu vladu, sposobnu da uđe u ozbiljan dijalog, vladu koja se pridržava zakona kako bi vratila institucionalnu, ekonomsku i društvenu normalnost, prenosi Rojters.

Tači: Razumijemo odluku Rahoja, ali Kosovo nije Katalonija

SOFIJA - Priština razume odluku španskog premijera Marijana Rahoja da ne prisustvuje samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, ali "Kosovo nije Katalonija", izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Tora položio zakletvu kao novi lider Katalonije

MADRID - Katalonski seprataista Kvim Tora položio je danas zakletvu kao novi lider Katalonije.

Novi katalonski lider poziva Madrid na dijalog

BERLIN - Novi katalonski lider Kvim Tora pozvao je danas na okončanje direktne vladavine Madrida nad katalonskom regionalnom vladom.

Katalonija dobila predsjednika

MADRID - Parlament Katalonije izabrao je danas pristalicu nezavisnosti Kima Tora za novog lidera ovog španskog regiona.

Katalonija i dalje bez predsjednika

BARSELONA - Partije koje podržavaju nezavisnost Katalonije ponovo nisu uspjele da izaberu predsjednika regiona, deset dana prije isteka vremenskog roka za formiranje nove vlade ili održavanja novih izbora.

Najčitanije