Mine

Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

SARAJEVO - Trenutna veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 1.061,32 kilometara kvadratnih ili 2,1 odsto. U BiH je još uvijek zaostalo od 75.000 do 80.000 mina/ESZR, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC).

Velik dio šuma u RS i dalje pod minama: Vlada nabavlja mašinu za deminiranje

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Šume Republike Srpske" da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Više od pola miliona građana BiH i dalje ugroženo minama

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina se i dalje suočava sa ozbiljnim problemom kontaminacije minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti i životima 545.000 građana.

Preživjeli upozoravaju na opasnost od minskih polja: Mine i dalje vrebaju sa svih strana

DOBOJ - Gubitak ekstremiteta nije ga obeshrabrio, pa dvije decenije nakon što je u mjestu Devetak preživio tešku nesreću, Ermin Jusufović (36) iz Lukavca upozorava na opasnost od mina.

Oštre kazne za uklanjanje i nepoštovanje upozorenja na minska polja

SARAJEVO - BiH je nakon gotovo deceniju i po odlučila da mijenja zakon koji se tiče deminiranja, a jedna od ključnih novina je novčana kazna od 1.000 maraka za one koji uklone ili premjeste znak o opasnosti od mina i koji svjesno uđu u rizično područje koje je obilježeno po propisima.

Obradović: Deminiranje mora biti završeno do 2025.

SARAJEVO - Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović izjavio je da je BiH, prema Otavskoj konveciji, dužna da do 2025. godine završi deminiranje kopletne teritorije.

Na lokalitetu Glamoča uklonjeno 430 mina

SARAJEVO - Na lokalitetu Glamoč kod Goražda danas je uklonjeno 430 mina, koje su pronađene prilikom izgradnje puta, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

BiH zemlja sa najviše mina u svijetu

SARAJEVO - Sead Vrana dobro se sjeća svoje prve mine koju je deaktivirao, kao da je juče bilo. Bila je to 1993. godina, imao je mjesec dana do 18. rođendana.

Pod minama šume vrijedne 800 miliona maraka

BANJALUKA – Šumsko bogatstvo u vlasništvu Republike Srpske vrijednije više od 800 miliona maraka zarobljeno je minama i ne može se eksploatisati zato što se nalazi na miniranom području.

Njemačka izdvaja 100.000 evra za žrtve mina u BiH

SARAJEVO - Njemačka će izdvojiti 100.000 evra za integrisanje žrtava mina u BiH u poslovni život, saopšteno je iz Ambasade NJemačke u BiH.

Najčitanije