Mine

EU osigurala 1,1 milion evra za uklanjanje mina u BiH

SARAJEVO - Evropska unija osigurala je 1,1 milion evra za dva projekata uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini od kojih se jedan odnosi na reizviđanje sumnjive površine, a drugi na uspostavljanje nove baze podataka o miniranim područjima i web aplikacije.

U minskom polju na području Hadžića povrijeđena dva lica

HADŽIĆI - Dva lica povrijeđena su danas od mine na lokaciji Kasetići na području opštine Hadžići, potvrdila je Srni portparol Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Turiste u BiH vrebaju teroristi, mine i putevi

BANJALUKA - Opasnost od terorističkih udara, minskih polja i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, etničkog nasilja, te opasnih slabo održavanih cesta i siromaštva glavna su upozorenja na stranicama ministarstava spoljnih poslova mnogih zemalja kad je u pitanju putovanje u BiH.

Kroz mine se probijali do stradalog lovca

ZAVIDOVIĆI - Lovac Sead Z. je poginuo, dok je teško ranjen njegov kolega Edin H., u eksploziji mine u minskom polju između Vozuće i Ribnice, u opštini Zavidovići.

Započelo deminiranje na području Sanskog Mosta

SANSKI MOST - Na području sela Sasina, desetak kilometara od Sanskog Mosta, započelo je deminiranje oko 2.000 kvadratnih metara zemljišne površine za koju se sumnja da krije minska polja zaostala iz proteklog rata.

U minskom polju pronađeno tijelo muškarca

NOVO GORAŽDE - Tijelo muškarca pronađeno je u minskom polju u mjestu Ustiprača, na području Novog Goražda, potvrđeno je "Nezavisnim".

Mine ugrožavaju više od pola miliona stanovnika BiH

SARAJEVO - Trenutna veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 1.061,32 kilometara kvadratnih ili 2,1 odsto. U BiH je još uvijek zaostalo od 75.000 do 80.000 mina/ESZR, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC).

Velik dio šuma u RS i dalje pod minama: Vlada nabavlja mašinu za deminiranje

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Šume Republike Srpske" da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Više od pola miliona građana BiH i dalje ugroženo minama

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina se i dalje suočava sa ozbiljnim problemom kontaminacije minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti i životima 545.000 građana.

Najčitanije