NATO

NATO zabrinut zbog raketnog sistema Rusije

BRISEL - NATO izražava zabrinutost zbog ruskog raketnog sistema sa nuklearnim bojevim glavama i smatra da se time krši sporazum o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa koji potiče iz perioda hladnog rata.

Podrška Slovačke BiH na putu ka EU i NATO

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je u nastupnu posjetu ambasadora Slovačke u BiH Martina Kaču, koji je istakao da će Slovačka nastaviti da podržava put BiH prema EU i NATO.

Stoltenbergu produžen mandat za dvije godine

BRISEL - Mandat generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga produžen je za dvije godine, saopštila je danas Alijansa.

Konvoj NATO doživio blamažu, mještani vadili kamione iz blata

Američki vojni konvoj zaglavio se u blatu pored puta na zapadu Poljske. U pomoć su im priskočile kolege, međutim njihovo vozilo se prevrnulo, nakon čega su morali da zatraže pomoć od meštana.

DW: NATO brine o svojim balkanskim "granicama"

BERLIN - Naredni samit NATO održava se tek za pola godine, ali je spisak gostiju već sada predmet oštrih diskusija. Obično se sa takvih događaja na najvišem nivou šalju pozivnice za članstvo u Alijansi, hoće li tako biti i sada?

Čović pisao NATO: Dobijanjem MAP-a šaljemo poruke svima koji žele BiH uvući u radikalizam

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon presude Ratku Mladiću, a prije presude Prliću i ostalima, poslao je pismo premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a. Čović pismom traži bržu aktivaciju MAP-a, a kao glavni problem u BiH navodi radikalizovane osobe - povratnike sa stranih ratišta.

Počeo sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO

BRISEL - U Briselu je danas popodne počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova država članica NATO, na kojem će, kako je najavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, najviše pažnje biti posvećeno jačanju saradnje sa EU, borbi protiv terorizma, situaciji oko Sjeverne Koreje i drugim pitanjima.

Pendeš: BiH ni aktiviranjem MAP-a nije ni blizu razmatranja članstva u NATO-u

SARAJEVO - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je večeras da bi eventualno aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) podrazumijevalo brojne reforme i obaveze bh. institucija, što bi sigurno trajalo godinama

Stoltenberg: Rat na Korejskom poluostrvu bio bi katastrofalan

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi rat na Korejskom poluostrvu bio katastrofalan, te da Alijansa ima mogućnosti da odgovori na eventualne raketne i nuklearne napade.

Stoltenberg: Srbija suverena, poštujemo to što ne želi u NATO

BRISEL - Srbija je nezavisna, suverena zemlja i poštujemo njen stav da ne želi članstvo u NATO i to nam nije prepreka za jačanje saradnje, poručio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Reklame

Najčitanije