Obrazovanje

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

TREBINJE - Iako su u Trebinju trenutno deficitarna zanimanja građevinske struke trećeg stepena poput zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, ali i varilaca, kao i svih zanimanja potrebnih najvećem privrednom gigantu Hercegovine - "Industriji alata SL", škole za ove obrazovne profile svršeni osnovci ne žele da upisuju.

Imate oko za lijepo? Provjerite da li je posao dizajnera enterijera pravi izbor za vas

Da li su ljudi oduševljeni kada prvi put uđu u vaš dom? Dobijate li često komplimente zbog toga kako ste opremili svoju kuću, stan ili kancelariju? Uživate li u dekoraciji prostorija i raspoređivanju namještaja? Ako su vaši odgovori na ova pitanja potvrdni, možda to treba da bude vaš novi poziv.

Tržište će urediti upisnu politiku za školsku 2018/19. godinu

BANJALUKA - Upisna politika u srednje škole za 2018/19. godinu biće sprovođena u skladu sa potrebama tržišta, a aktivnosti će biti usmjerene na povećanje broja upisa učenika u trogodišnje stručne škole, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

'Bosanski jezik' opet traže bojkotom

ZVORNIK, BANJALUKA - Ukupno šesnaest učenika bošnjačke nacionalnosti nije danas sjelo u školske klupe u drugom polugodištu u školi u Liplju, kod Zvornika, zbog odluke njihovih roditelja, koji traže da se u đačke knjižice upiše "bosanski jezik", umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Novina u osnovnom obrazovanju RS: Učenici 21 škole polagaće malu maturu

BANJALUKA, BIJELJINA, PRIJEDOR - Ove školske godine mala matura će biti uvedena eksperimentalno u 21 osnovnu školu u RS, potvrdio je za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Hrvatska dobija slikovnicu o istopolnim porodicama, tradicionalna udruženja ogorčena

ZAGREB - Hrvatska će ovaj mjesec dobiti prvu slikovnicu o istospolnim porodicama u izdanju Udruženja "Dugine obitelji", koju planiraju da doniraju zainteresovanim vrtićima i školskim bibliotekama u ovoj zemlji.

"Ko štiti direktoricu banjalučkih vrtića"

Posljednjih godina posebnu pažnju javnosti privlače teme vezane za banjalučke vrtiće, posebno zbog godišnjeg budžeta koji ta ustanova dobija iz gradske kase.

Darvin definitivno "protjeran" iz turskih škola

Kada su se srednjoškolci u Turskoj vratili sa raspusta, Čarls Darvin je bio upadljivo odsutan sa časova biologije. Na časovima vjeronauke u osnovnim školama, učitelji su promovisali nenasilno značenje riječi džihad - "boriti se" - kao "ljubav prema domovini".

Niža školarina za treći ciklus studija biomedicinskih nauka

BANJALUKA - Školarina za redovne i vanredne studente studijskih programa iz oblasti biomedicinskih nauka na trećem ciklusu, koji se izvode na Univerzitetu u Banjaluci, iznosiće 3.500 KM, umjesto 5.000 KM, kako je prvobitno bilo određeno, odlučila je Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici.

Skoro 78 % djece sa odličnim i vrlodobrim uspjehom: Pritisak roditelja okovao nastavnike

BANJALUKA- Analiza uspjeha učenika osnovnih škola pokazala je da je čak 77,64 odsto učenika postiglo odličan ili vrlodobar uspjeh, odnosno skoro polovina učenika je postigla odličan uspjeh.

Reklame

Najčitanije