Okean

Sedam milijardi dolara za zaštitu mora i okeana

Na međunarodnoj konferenciji Evropske unije "Naš okean" prikupljeno je više od sedam milijardi dolara za bolju zaštitu mora i okeana.

Iz nuklearne pustoši niče prirodna oaza

Naučnici s Univerziteta Stanford, koji su posjetili ostrvo Bikinijev atol u Tihom okeanu 70 godina poslije nuklearnih testova koje su izvele SAD, iznenađeni su otkrivanjem morskog života koji se razvijao tamo.

Japanci proizveli struju pomoću okeana

Japanska kompanija za proizvodnju mašinske opreme i vladina organizacija saopštili su da su uspjeli da proizvedu električnu energiju od okeanske struje.

Granica između Pacifika i Atlantika jasna - kao na mapi

Na mjestu gdje se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva - kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmješaju.

U Tihom okeanu ostrvo smeća veće od Teksasa

Polugodišnja ekspedicija koju je vodio Čarls Mur u Tihom okeanu otkrila je stravične posljedice zagađenja okeana. Otkrili su 'ostrvo' smeća, koji se sastoji uglavnom od nerazgradive sitne plastike, koji je veći od površine Teksasa, a proteže se u širinu i dubinu.

Otkriven najveći podvodni bazen metana, naučnici zabrinuti

Tim naučnika otkrio je najveći svjetski podvodni bazen metana u Tihom okeanu, a proteže se od Centralne Amerike do Havaja.

Reklame

Najčitanije