Rat

Tri grafike koje pokazuju zašto se Tramp razmišlja o trgovinskom ratu

Trgovinski rat koji je Donald Tramp najavio ostatku svijeta, naročito Evropi globalnu ekonomiju bi mogao da košta 470 milijardi dolara, objavio je "Bloomberg Economics".

Zbog rata u Iraku BiH dobila vojsku

LONDON - Da nije bilo rata u Iraku, Oružane snage BiH možda nikada ne bi bile formirane, zaključak je studije "Kako je rat u Iraku pomogao stabilizaciji BiH", koju je za londonski "The Conversation" napisao Eliot Šort, doktorand britanskog univerziteta "East Anglia".

DW: Kina upozorava na opasnost od trgovinskog rata

BERLIN - Reagujući na planove SAD o uvođenju carina na čelik i aluminijum, kineski ministar spoljnih poslova zaprijetio je kontramerama. Odluku o uvođenju carina, američki predsjednik Tramp bi već danas mogao da potpiše.

Ros: Amerika ne želi trgovinski rat

VAŠINGTON - SAD ne žele trgovinski rat, a o odluci o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma detaljno se razmislilo, izjavio je američki ministar trgovine Vilbur Ros.

Nađena olupina američkog nosača iz Drugog svjetskog rata

MELBURN - Olupina američkog nosača aviona, potopljenog tokom Drugog svjetskog rata, pronađena je kod obale Australije.

Voices from Syria: Djevojčice siluju za komad hljeba

DAMASK - Izvještaji iz ratom uništene Sirije pokazuju da se od velikog broja žena, u zamjenu za humanitarnu pomoć, zahtijevaju seksualne usluge. Ovi mučni primjeri iz života velikog broja žena pokazuju kako muškarci koji dijele humanitarnu pomoć od žena traže kontrasluge u zamjenu za hranu, lijekove i ostale potrepštine.

Hitlerov zapovjednik koji je nakon Drugog svjetskog rata radio u NATO

Nacistički admiral Oto Krešmer u istoriji će ostati zapisan kao zapovjednik koji je za 18 mjeseci potopio 47 trgovačkih brodova, teških ukupno 273,043 tona što je više od bilo kojeg zapovjednika tokom 2. svjetskog rata.

Da li nas je istorija ratova naučila pameti?

Statistička analiza istorije ratovanja još ne daje nade čovječanstvu da je naučilo lekcije i da se neki veći ratni sukob ne može očekivati u budućnosti, pokazuje američko istraživanje objavljeno na "Science Advances".

Da li će Rusi oživjeti "Kaspijsko čudovište" - najveći strah CIA iz Hladnog rata

U Hladnom ratu su se dvije najveće svjetske velesile naoružavale kao da nemaju namjeru da dočekaju sutra. Atomskim oružjem se prijetilo kao zvečkama, gradili su se bunkeri, ali i nevjerovatno oružje i prevozna sredstva dostojna naučno-fantastičnih romana.

Ko s kim ratuje u Siriji?

Građanski rat u Siriji, bjesni već sedam godina, a u njemu učestvuje puno aktera. Što domaćih, što stranih.

Najčitanije