Referendum

Protest hiljada Katalonaca u Briselu

BRISEL - Nekoliko desetina hiljada ljudi iz Katalonije učestvuje danas u protestu u Briselu jer ih, kako smatraju, EU nije podržala poslije neuspješne inicijative za osamostaljenje ovog španskog regiona.

Povučen nalog za hapšenje Pudždemona

MADRID - Vrhovni sud Španije saopštio je danas da je povukao međunarodni nalog za hapšenje bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona i četiri člana njegovog kabineta.

Protesti u Kataloniji "Sloboda za političke zatvorenike"

BARSELONA - Hiljade pristalica otcjepljenja Katalonije od Španije okupilo se večeras na gradskim trgovima širom te španske pokrajine, tražeći da se i preostala četvorica secesionističkih lidera puste na slobodu.

Odluka o katalonskim liderima za tri dana

MADRID - Sudija Vrhovnog suda Španije odlučiće u ponedjeljak, 4. decembra, da li će pritvoreni katalonski lideri biti pušteni na slobodu, saopšteno je danas u Madridu.

Zatvoreni katalonski političari prihvatili odluku suda

MADRID - Zatvoreni bivši potpredsjednik Katalonije Oriol Hunkueras i tri člana njgove stranke ERC prihvatili su odluku suda prema kojoj Vlada Španije dobija kontrolu nad regionom, rekao je danas advokat odbrane.

Pudždemon: Potvrditi želju za nezavisnošću 21. decembra

OSTKAMP - Bivši lider Katalonije Karles Pudždemon pokrenuo je kampanju za regionalne izbore iz Belgije pozivajući Katalonce da svima daju na znanje da žele nezavisnost.

Junker: Poštujem špansku poziciju, Pudždemon da ne potcjenjuje

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da poštuje poziciju španske vlade.

Dva bivša katalonska ministra: Priznajemo Madrid, pustite nas iz pritvora

BARSELONA - Dva bivša člana katalonske vlade, koji su stavljeni u pritvor zbog uloga u referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine koji je Madrid zabranio, zatražili su da budu pušteni iz pritvora nakon što su prihvatili kontrolu Madrida nad Katalonijom, pokazuju danas objavljeni podnesci španskom sudu.

Poljska na putu ka referendumu?

VARŠAVA - Tenzije između institucija Evropske unije i poljske vlade koju predvodi nacionalno-konzervativna stranka "Pravo i pravda", sve su veće i čini se kao da Brisel sve više postaje jedan od najvećih neprijatelja za Varšavu, piše "Dojče vele".

Pudždemon ponovo kandidat svoje stranke na izborima

BRISEL - Smijenjeni predsjednik katalonske vlade i lider pokreta za otcjepljenje te španske pokrajine, Karles Pudždemon, ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg mjeseca, dok se u Briselu bori protiv izručenja Španiji.

Reklame

Najčitanije