Referendum

Švajcarci na referendumu rekli i "ne" i "da"

CIRIH - Švajcarci su na referendumu odbili da se izmijeni bankarski sistem pozajmice, a odobrili su zakon prema kome kockarnice u ponudi mogu da imaju i onlajn kockanje.

Irci izglasali legalizaciju abortusa

DABLIN - Građani Irske izglasali su liberalizaciju jednog od najoštrijih zakona u svijetu koji se tiče abortusa, pokazali su rezultati izlaznih anketa nakon referenduma u toj zemlji.

Zaev: Referendum o Ustavu i EU, pa novo ime Makedonije

SOKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je i dalje ubijeđen da se sa Grčkom može naći rješenje za spor o zvaničnom imenu Makedonije.

Katalonski sepratatisti prave vladu u egzilu

BARSELONA - Glavne katalonske separatističke stranke predložile su održavanje novog referenduma o ustavu "Katalonske republike", koja je proglašena prošle godine, ali je pokušaj otcjepljenja slomila centralna vlada iz Madrida.

Rahoj: Ako ponovo izaberu Pudždemona, Španija će vladati Katalonijom

MADRID - Španija će nastaviti da vlada Katalonijom direktno iz Madrida u slučaju da bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona ponovo izaberu na tu poziciju, saopštio je danas premijer Španije, Marijano Rahoj.

Španija: Pudždemon ne može iz inostranstva upravljati Katalonijom

MADRID - Španske vlasti su odbacile mogućnost da bivši lider Katalonije Karles Pudždemon upravlja autonomnim regionom iz Brisela, prenijeli su španski mediji.

Policija se povlači iz Katalonije

MADRID - Španija je započela povlačenje policijskih pojačanja koja su poslata u Kataloniju pred održavanje referenduma o nezavisnosti španske pokrajine, saopšteno je iz Vlade u Madridu.

Protest hiljada Katalonaca u Briselu

BRISEL - Nekoliko desetina hiljada ljudi iz Katalonije učestvuje danas u protestu u Briselu jer ih, kako smatraju, EU nije podržala poslije neuspješne inicijative za osamostaljenje ovog španskog regiona.

Povučen nalog za hapšenje Pudždemona

MADRID - Vrhovni sud Španije saopštio je danas da je povukao međunarodni nalog za hapšenje bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona i četiri člana njegovog kabineta.

Protesti u Kataloniji "Sloboda za političke zatvorenike"

BARSELONA - Hiljade pristalica otcjepljenja Katalonije od Španije okupilo se večeras na gradskim trgovima širom te španske pokrajine, tražeći da se i preostala četvorica secesionističkih lidera puste na slobodu.

Najčitanije