Slovenija

Slovenci potvrdili nove zakone za sprovođenje arbitražne odluke

LJUBLJANA - Slovenački parlament je potvrdio tri zakona u vezi sa sprovođenjem arbitražne presude o granici s Hrvatskom, ali uz opstrukciju dijela opozicionih poslanika koji smatraju da je greška vlade premijera Mire Cerara što insistira na sprovođenju rješenja koje je za Sloveniju nepovoljno jer joj arbitri nisu dodijelili direktan izlaz na otvoreno more.

Dva migranta se udavila u pokušaju da dođu do Slovenije

LJUBLJANA -- Slovenačka policija saopštila je da su se dva migranta, Alžirac i Marokanac, ove nedjelje udavila prilikom pokušaja da preplivaju rijeku i uđu u Sloveniju.

Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije

BRISEL - U službenom glasniku 'Evropske unije' objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala 'Novu ljubljansku banku' (NLB) protivno pravilima i preuzetim obavezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje 'NLB'-a, piše Jutarnji list.

Hrvati traže da ih u Sloveniji priznaju kao autohtonu manjinu

LJUBLJANA - Krovno Udruženje Hrvata koji žive u Republici Sloveniji zatražilo je da Hrvati u Sloveniji budu priznati kao autohtona manjina i upozorilo na neriješen status te manjine u Sloveniji.

Izručen 'hrvatski Eskobar', osumnjičen za šverc 100 kg kokaina

ZAGREB - Nakon što je prošlog petka nadležni slovenski sud odbio njegovu žalbu, Stjepan Prnjat, osumnjičen za krijumčarenje droge, izručen je jutros Hrvatskoj.

Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika

LJUBLJANA - Slovenački privrednici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi. Zbog toga oni namjeravaju da potrebnu radnu snagu uvezu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Cerar u Skoplju: Slovenija u Makedoniji vidi važnog saveznika

SKOPLJE - Slovenija podržava put Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu i u njoj vidi važnog saveznika, izjavio je danas u Skoplju slovenački premijer Miro Cerar.

Vozači kamiona satima zaglavljeni na granici Hrvatska - Slovenija

ZAGREB - Zbog početka primjene novog sistema elektronskog obračunavanja putarina za teretna vozila u Sloveniji na više graničnih prijelaza nastale su kolone i zastoji pri ulasku tih vozila iz Hrvatske u Sloveniju.

Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske

LJUBLJANA - Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije kojom će dokazivati da Nova Ljubljanska banka (NLB) nije pravna nasljednica nekadašnje Ljubljanske banke niti odgovorna za staru deviznu štednju hrvatskih građana u filijali te banke u Zagrebu, objavili su u četvrtak slovenački mediji koji se pozivaju na izvore u vladi.

Erjavec: Neću predložiti sankcije Rusiji

LJUBLJANA - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da vladi, koja bi sutra trebalo da raspravlja o slučaju napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solzburi, neće predložiti primenu diplomatskih mjera solidarnosti sa Velikom Britanijom.

Najčitanije