Film i serije

Almodovaru francuska filmska nagrada "Limijer"

Almodovaru francuska filmska nagrada "Limijer"
Almodovaru francuska filmska nagrada "Limijer"

LION - Španski reditelj Pedro Almodovar primio je u Lionu francusku filmsku nagradu "Limijer" koja se od 2009. dodjeljuje nekoj ličnosti iz svijeta filma za cjelokupno djelo.

"Mislim da sam oduvijek u svojim filmovima tragao za bojama ispunjenim filmovima iz mog djetinjstva. Nakon smrti moje majke govorio sam sebi da je ona bila uzrok tome. Postao sam njena osveta i nadam se da sam bio na visini zadatka. Već 35 godina pokušavam da to budem, svim srcem", izjavio je sinoć vidno uzbuđen Almodovar.

Slavnom reditelju nagradu je uručila francuska glumica Žilijet Binoš, koja mu je prethodno odala dirljivo priznanje na svečanosti kojom je zatvoren festival, a kojoj su prisustvovale brojne ličnosti sedme umjetnosti.

Direktor festivala Tjeri Fremo rekao je za AFP da je Pedro Almodovar razvio teme u savremenom filmu koje nisu isključivo španske, poput uloge žene i marginalaca.

Izvanredan pripovjedač, autor 33 filma, Almodovar za sebe kaže: "Ja sam autentičan autor, u smuslu da radim ono za šta sam sposoban, na svoj način".

"Oduvijek sam znao, još od najranijeg djetinjstva da je moja vokacija da ispredam priče i da to činim pomoću slika", istakao je španski reditelj poznat po filmovima "Volver", "Kika", "Žene na rubu nervnog sloma", "Visoke potpetice", "Veži me", "Sve o mojoj majci" i "Pričaj sa njom".

Prethodni dobitnici nagrade Limijer su Klint Istvud, Miloš Forman, Ken Louč, Žerard Depardje i Kventin Tarantino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije