Film i serije

Anila Gajević domaće glumce postavlja na svjetsku mapu

Anila Gajević domaće glumce postavlja na svjetsku mapu
Anila Gajević domaće glumce postavlja na svjetsku mapu

Glumcima iz BiH, bez obzira na to koliko su talentovani, ne pruža se svaki dan prilika da zaigraju u produkcijama svjetskog ranga. Ipak, zahvaljujući "Zoni", prvoj casting agenciji u BiH, nekima se pružila prilika da postanu vidljivi i pred milionskim auditorijem.

Posljednja u nizu pohvala koja je stigla na njihovu adresu je nedavno objavljen intervju sa Amilom Terzimehić u njemačkom izdanju magazina "GQ". Ova glumica igrala je u filmu "November Man", a na račun njene glume od novinarke ovog časopisa palo je mnoštvo zanimljivih epiteta. Anila Gajević, vlasnica agencije "Zona", u intervjuu za "Nezavisne" otkriva da trenutno rade na nekoliko castinga za svjetski popularne TV serije i neke evropske filmove.

NN: Pohvalne riječi za glumicu Amilu Terzimehić su samo jedan u nizu uspjeha naših glumaca, ali i agencije "Zona", zahvaljujući kojoj oni i dobijaju uloge u takvim filmovima. Koliko i Vama znače ovakvi uspjesi i pozitivne riječi, s obzirom na to da ste neposredno zaslužni za te uspjehe?

GAJEVIĆ: Iako ja nikada ne sumnjam da će naši glumci, kada dobiju priliku, dati sve od sebe, uvijek me raduje kada njihov talent prepozna i kritika. Amila Terzimehić i Mediha Musliović su za uloge u "November Manu" zaista dobile odlične kritike i i te kako su zapažene na aktuelnoj filmskoj sceni. Jednako tako i drugi glumci koji su zaigrali u evropskim i svjetskim produkcijama. Ja volim reći da iza "Zone" stoji puno rada i ulaganja, ali najviše stoji raskošni talent naših glumaca. Tako da su svi uspjesi "Zone" isključivo povezani s tom činjenicom, tako da glumci i ja skupa slavimo svaki novi projekt i svaku novu ulogu.

NN: Zanimljivo je da je jedan od prvih projekata "Zone" bila saradnja sa serijom TV mreže NBC "Philantropist", u kojoj je igrala i glumica iz Banjaluke Nikolina Jelisavac. Kako je došlo do te saradnje koja će kasnije rezultirati i ulogom Miraja Grbića u "Nemogućoj misiji"?

GAJEVIĆ: Tako je, rad na ovoj seriji je bio i naš prvi internacionalni projekt. U pilot-sezoni ove serije, koja je snimana u Pragu, igrali su Nikolina Jelisavac i makedonski glumac Visar Viška. Casting za seriju je radila Nancy Bishop, kojoj smo mi poslali snimke glumaca. Nakon toga je napravila uži izbor u Beogradu, nakon čega su Nikolina i Visar dobili uloge. Ista casting direktorica je nakon toga radila na mnogo sjajnih projekata u kojima su zaigrali glumci "Zone", "Nemoguća misija" s Mirajem Grbićem i Goranom Navojcem, sjajni film "Snowpiercer" sa Adnanom Haskovićem, potom serije "Crossing Lines" i "Missing" sa Goranom Navojcem i Feđom Štukanom, koji je igrao i filmu "Child 44". Premijera ovog filma, s Tomom Hardijem, Gerijem Oldmanom i Vinsentom Kaselom, očekuje se ove godine. Od početka smo napravili dobru saradnju sa casting direktorima i produkcijama iz inozemstva i nju i danas njegujemo.

NN: Iako se BiH ne može pohvaliti zavidnom filmskom industrijom, postoje pojedinci koji zaista blistaju na tom polju. Na koji način je moguće unaprijediti ovu oblast i povećati produkciju?

GAJEVIĆ: Ja inače mislim da ova zemlja opstaje na entuzijazmu pojedinaca. Ne samo u filmskoj industriji, nego općenito. Imamo državu s najvećom administracijom, vladama i centrima moći, a nemamo sistem. Koliko država BiH daje skromna izdvajanja za filmsku umjetnost i kulturu generalno, toliko su nam pojedinačni uspjesi nemjerljivi. Mi u BiH nemamo filmski studio niti infrastrukturu, a budžet Fondacije za kinematografiju je najmanji u cijeloj regiji. Imamo uspješne reditelje, divne glumce, sposobne producente i jako malo novca. Pa nek država vidi šta s tim.

NN: Stranim produkcijama predstavljate glumce iz BiH, ali i regiona. Koliko je zapravo teško baviti se tom vrstom posla? "Zona" je zasad veoma uspješan posrednik, ali šta je sve neophodno uraditi da bi došlo do toga da naši glumci ostvare uloge u filmovima strane produkcije?

GAJEVIĆ: Lagala bih kad bih rekla da je jednostavno i lako. Mi smo stalno kao na tenderu, šaljemo glumce na castinge na koje izađu glumci iz cijele Evrope. Ogromna je konkurencija i tim je uspjeh i veći kada naše glumce pozovu na call back i konačno i dobiju ulogu. Najbitniji su kontakti i stalno investiranje u agenciju, prisustvo na filmskim festivalima, umrežavanje, pa i marketing. Mi mnogo ulažemo u sve to iz vlastitih sredstava, naravno. Često redizajniramo web-stranicu, pravimo glumačke kataloge, putujemo na festivale i svake godine organizujemo zabavu na Sarajevo film festivalu. Istina je da mi najviše radimo sa stranim produkcijama, ali moram istaći i da smo vrlo aktivni na lokalnom tržištu, u BiH i zemljama regije, tako da su svi sad naviknuti da postoji domaća glumačka agencija i agencija za statiste, jer imamo odjel i za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije