Film i serije

Balkanska premijera "Težine lanaca dva" u Banjaluci

Balkanska premijera "Težine lanaca dva" u Banjaluci
Balkanska premijera "Težine lanaca dva" u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci će večeras biti održana balkanska premijera dokumentarnog filma "Težina lanaca dva" Borisa Malagurskog, u kojem se analiziraju događaji koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije.

Autor Boris Malagurski rekao je da se u filmu dekonstruišu moderni mitovi o obećanjima boljeg života i da su u njemu intervjuisani mnogi eminentni stručnjaci, među kojima su Noam Čomski, Oliver Stoun, Karla del Ponte, Majkl Pareti, kao i bivši direktor CIA.

"Film govori o tome šta je to u ekonomskim reformama što je dovelo do bankrota brojnih preduzeća, povećanja korupcije, ali i kako to može da se promeni", rekao je Malagurski na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da se analizom koncepta neoliberalizma, od njegovog nastanka na Univerzitetu Čikago, preko širenja po svijetu, pokušava uvidjeti kako se prostor bivše Jugoslavije uklopio u taj trend.

"Analizom ekonomskog sistema koncipiranog da ide u korist manjine na uštrb većine, pokušavamo da obrazložimo ugledanje na postupanje bogatih država u vreme dok su se bogatile. Države koje su danas bogate govore nam da radimo suprotno od onog što su one radile", rekao je Malagurski.

Prema njegovim riječima, u filmu se analizira i uticaj određenih nevladinih organizacija na dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, sa posebnim fokusom na neke organizacije u Srbiji i način na koji oblikuju politički život i funkcionišu kao kvazipolitičke partije.

"Poruka filma je da se probudimo iz apatije i shvatimo da mi jedini možemo da krojimo svoju sudbinu i da niko sa strane neće doći da nas spasi", poručio je autor.

Malagurski smatra da je u svim državama bivše Jugoslavije potreban duh protesta, ali ne u smislu svrgavanja političkih lidera, već vršenja pritiska na svaku vlast da donosi odluke u interesu naroda.

"Narod treba da je aktivan, svestan, obrazovan i da vrši pritisak, najpre za donošenje određenih mera, što je zdrava demokratija. Glasanje na izborima i protesti da jedan ili dva čoveka odu nije suština demokratije", rekao je Malagurski. 

Prvo prikazivanje filma najavljeno je za večeras u 18.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, dok će sutra u Domu omladine biti održane dvije projekcije, a 24. januara još tri na Mašinskom fakultetu banjalučkog univerziteta u 15.00, 18.00 i 21.00 čas.

"Težina lanaca dva", od svjetske premijere na Montekasino festivalu u Johanesburgu 20. novembra, do sada je prikazana u Švedskom filmskom institutu u Stokholmu, u Meksiko Sitiju, Vankuveru, Torontu, Insbruku, Štutgartu i Berlinu.

Nakon Banjaluke, projekcije ovog dokumentarnog filma biće održane i u Srbiji.

Organizator premijere u Banjaluci su Unija studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci i Kulturni centar Banski dvor. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije