Film i serije

Beograd ogrnut filmskim platnom

Beograd ogrnut filmskim platnom
Beograd ogrnut filmskim platnom

BEOGRAD - Žestoka konkurencija u takmičarskom dijelu, ovacije na premijerama, projekcije svjetskih hitova, uručenje novonastalih nagrada, okrugli stolovi i pad Milene Dravić obilježja su 43. "Festa".

Na festivalu, koji je otvoren u petak i koji traje do 8. marta, premijerno će biti prikazano 90 filmova, na osam različitih lokacija u Beogradu. 

U takmičarskom dijelu juče su u Sava centru predstavljeni britanski film "'71" i mađarski "Bijeli bog", a u nacionalnoj takmičarskoj selekciji u Dvorani kulturnog centra Beograda predstavljen je film "Neposlušni".

Reditelj Jan Demanž i scenarista Gregori Burke snimili su film "'71" u žanru drame, akcije i trilera, čija se radnja dešava 1971. godine u Sjevernoj Irskoj. Sukobi prerastaju u građanski rat, a mladi britanski vojnik se gubi tokom akcije u Belfastu. Njegov povratak u bazu te noći pretvara se u odiseju prepunu neizvjesnosti, straha i očaja.

Snažna drama "Bijeli bog" poznatog reditelja Kornela Mundruca prikazuje mračnu sliku savremenog svijeta kroz simboličnu, ali i žestoku priču o odnosu ljudi i pasa. Ovaj film je dobio nagradu na festivalu u Kanu u selekciji "Izvjestan pogled".

U programu "Panorama" juče je trebalo da bude prikazan i film "Magija na mjesečini" miljenika publike Vudija Alena, čija je projekcija u rekordnom roku bila rasprodata.

Debitantski film rediteljke i scenaristkinje Mine Đukić "Neposlušni" juče je ocjenjivao međunarodni žiri, a van konkurencije trebalo je da bude prikazan i "Čovjek ptica" - koji je apsolutno obilježio prošlu sezonu, dobivši među brojnim nagradama "Oscar" za najbolji film, režiju, scenario i fotografiju, dok je Majkl Kiton dobio "Zlatni globus" za najbolju mušku ulogu.

Veliko interesovanje u subotu, drugog dana festivala, vladalo je i za očekivanim filmom reditelja i scenariste Vuka Ršumovića "Ničije dete".

Publika u prepunoj dvorani Sava centra, u kojoj je bio i Ivan Tasovac, ministar kulture Srbije, pozdravila je veoma dugim aplauzom brojnu ekipu filma koja se poklonila poslije projekcije, a prave ovacije priređene su glavnom glumcu, dječaku Denisu Muriću, i reditelju, debitantu Ršumoviću.

Film je baziran na istinitoj priči o divljem dječaku koga su osamdesetih godina 20. vijeka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu djecu da se socijalizuje.

Među najzanimljivijim događajima bio je i okrugli sto o filmskom stvaralaštvu ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnika "Festovog" "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Pored Sokurova, novoustanovljenu nagradu na festivalu dobila je i domaća glumica Milena Dravić, koja je na svečanom uručenju u noći otvaranja doživjela nezgodu i pala sa scene, iz čega je, na svu sreću, izašla bez težih povreda. Dravićeva se našalila da je prošla kao Madona, koja je sličnu nezgodu doživjela nekoliko dana ranije na dodjeli "Brit" nagrada.

Repertoar  

U sutrašnjem takmičarskom dijelu biće prikazani film "Jagnje" turskog režisera i scenariste Kutluga Atamana i film italijansko-francuske produkcije "Neshvaćena", ženskog dvojca, režiserke Azije Arđento i scenariskinje Barbare Alberti. Od ostalih sadržaja izdvajaju se filmovi Andrea di Stefana "Eskobar, izgubljeni raj" i "Petlja" režisera Milutina Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije