Film i serije

"Birdmanu" četiri "Oscara"

"Birdmanu" četiri "Oscara"
"Birdmanu" četiri "Oscara"

Crna komedija "Birdman" veliki je pobjednik ovogodišnje 87. dodjele nagrada Američke filmske akademije. Priča režisera Alehandra Gonzalesa Inaritua o nekadašnjoj zvijezdi filmova o superherojima koja pokušava da se "vrati" na Brodvej, pokupila je "Oscare" za najbolji film, režiju, kinematografiju i najbolji originalni scenario.

Odmah za njim po broju zlatnih kipića našao se i film "Grand Budapest Hotel", koji je osvojio prestižne nagrade Akademije u kategorijama najbolji kostim, šminka, scenografija i najbolja originalna muzika.

"Oscara" za najbolju mušku ulogu po mišljenju mnogih zasluženo je osvojio Edi Redmajn, koji igra Stivena Hokinga u filmu "Theory of everything", a Džulijen Mur je, osim "Zlatnim globusom", nagrađena i "Oscarom" za najbolju žensku ulogu u drami "Still Alice".

Svaki od osam filmova nominovanih u kategoriji za najbolji film otišao je kući makar s jednim "Oscarom", ali je ova dodjela, koju je vodio Nil Patrik Haris, bila veliko razočaranje za "Boyhood", film o životu jednog dječaka koji je Ričard Linklejter snimao 12 godina s istom glumačkom ekipom.

Od šest nominacija, film je osvojio samo jednog "Oscara" - za epizodnu žensku ulogu, koju je dobila Patriša Arket.

Nezavisni film "Whiplash" o mladom džez bubnjaru i njegovom žestokom mentoru, koji je režirao mladi Dejmijen Čazel, osvojio je tri "Oscara", uključujući onaj za najbolju epizodnu mušku ulogu za sjajnog Džej Kej Simonsa.

Graham Mur bio je presrećan što je osvojio nagradu Američke filmske akademije za najbolje adaptiran scenario u filmu "The Imitation Game".

"Kad sam imao 16 godina pokušao sam da sebi oduzemem život, ali nisam se predao i danas, eto, stojim ovdje pred vama kao pobjednik. Ovu nagradu i ovaj trenutak prije svega bih posvetio svakom djetetu u svijetu koje se iz nekog razloga osjeća nevažnim i čini mu se da se nigdje ne uklapa", rekao je Mur držeći "Oscara" u ruci.

Nagrada za najbolji dokumentarac pripala je filmu "Citizenfour" režiserke Lore Poitra o Edvardu Snoudenu, nekadašnjem činovniku Nacionalne bezbjednosne agencije, koji je pustio u svijet povjerljive podatke NSA.

Za najbolji strani film proglašeno je poljsko ostvarenje "Ida", a za najbolji animirani film "Grad heroja", dok je "Oscara" za muziku dobio Aleksandre Despla za "Grand Budapest Hotel". Najbolja numera je "Glory" iz filma "Selma".

Raskoš na crvenom tepihu

Kao i prethodnih godina, crveni tepih dodjele "Oscara" privukao je veliku pažnju javnosti. Obučene u skupocjene toalete, besprijekorno našminkane i isfrizirane, zvijezde su uživale u pažnji predstavnika sedme sile, koji su snimali i fotografisali svaki njihov pokret. Prema komentarima stručnjaka, najviše je zablistala pjevačica Dženifer Lopez, a jako lijepe bile su i Gvinet Paltrou, Dženifer Eniston i Riz Viterspun.

Borba za ravnopravnost polova

Glumica Patriša Arket, dobitnica "Oscara" za najbolju sporednu glumicu u filmu "Boyhood", poručila je Holivudu i SAD da je krajnje vrijeme za ravnopravnost polova i jednake plate muškaraca i žena. Taj potez posebno se dopao njenim koleginicama u publici, ali i ženama širom svijeta koje su pratile dodjelu prestižnih filmskih priznanja.

Rasizam

Kontroverza u vezi s "bijelom" listom nominovanih glumaca bila je u centru pažnje tokom cijele večeri. Voditelj Nil Patrik Haris, koji je prvi put vodio "Oscar", otvorio je ceremoniju šalom: "Danas slavimo holivudske najbolje i najbjelje. Pardon, najsjajnije." On je na scenu Dolbi teatra izašao u donjem vešu i tako odao poštu filmu "Birdman" koji je kasnije i proglašen za najbolji film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije