Film i serije

Blokirana premijera filma o atentatu na Indiru Gandi

NJU DELHI - Premijera kontroverznog filma o atentatu na bivšeg premijera Indije Indiru Gandi blokirana je zbog strahovanja od glorifikovanja njenih ubica i da bi to moglo izazvati nemire.

Film "Kaum de Here" ili "Dijamanti zajednice" govori o tjelohraniteljima Gandijeve, koji su Siki i ubili su je 1984. godine iz osvete zbog vojne operacije u kojoj je ubijeno više stotina njihovih sunarodnika.

Početkom ove sedmice, omladinsko krilo Kongresne stranke, kojoj je pripadala Gandijevoj, pisala je aktuelnom premijeru Narendri Modi u kojem navode da film dvojicu tjelohranitelja opisuje kao heroje, te da film šalje pogrešan signal mladim i nezadovoljnim Sikima u državi Pandžab, gdje je prije 30 godina izvedena operacija "Plava zvijezda".

Reagujući, na osnovu naređenja Gandijeve, indijska vojska je 1984. godine upala u jedno od najsvetijih lokacija Sika "Zlatni hram", gdje su se sklonili militanti koji su se zalagali za nezavisnost od Indije.

U oktobru iste godine dvojica tjelohranitelja ubili su Gandijevu, što je izazvalo nemire praćene nasiljem protiv zajednice Sika u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, uglavnom na ulicama Nju Delhija.

Jednog od tjelohranitelja Gandijeve, Beanta Singa, ubila je policija neposredno nakon atentata, a drugi Sartvant Sing je obješen.

Režiser Ravinder Ravi stao je u odbranu svog ostvarenja, navodeći da u filmu "nema heroja i zlikovaca.

"To je ljudska priča o dvije porodice i nije politička niti je usmjerena na stvaranje nemira", istakao je Ravi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije