Film i serije

Branka Majstorović: "Jedi moli voli" za sopstvenu sreću

Branka Majstorović: "Jedi moli voli" za sopstvenu sreću
Branka Majstorović: "Jedi moli voli" za sopstvenu sreću

Veliki sam ljubitelj filmova, ali kada sam u mogućnosti da izdvojim više slobodnog vremena često ga iskoristim da bih pročitala dobru knjigu.

U proteklom  periodu sam pogledala mnogo filmova, ali onaj koji je na mene ostavio najsnažniji utisak, a koji bih ujedno preporučila čitaocima "Nezavisnih novina" je američka drama - komedija "Jedi moli voli" (Eat Pray Love), snimljena po istoimenom romanu Elizabet Gilbert.

Naime, glavna uloga Liz (Džulija Roberts) ima sve što bi svaka žena željela da ima, brak i uspješnu karijeru, ali se ona u svemu tome osjeća izgubljeno i traga za onim što stvarno želi u životu. Film govori o tome da je u životu često potrebno preduzeti velike korake zarad sopstvene sreće, ispunjenosti i unutrašnjeg mira uprkos strahu od promjena koji osjećamo.

Odličan film koji će vas natjerati da razmislite o svojim željama i vašem značenju pojma sreće. Knjiga koju bih, takođe, da preporučim je knjiga koju sam pročitala prije nekoliko godina. Riječ je o knjizi naše poznate književnice Ljiljane Habjanović-Đurović "Igra anđela", koja je nagrađena brojnim priznanjima. Glavni likovi u njenim djelima su žene, a njene teme su ženske sudbine, što je slučaj i u ovoj. "Igra anđela" je priča o kneginji Milici i periodu njene vladavine Srbijom.

Govori o trijumfu života nad smrću, o mudrosti i snazi u vrijeme slabosti i propadanja. Kroz knjigu se prožimaju duhovnost i traganje za Bogom i smislom. Nameću nam se mnogobrojna pitanja u vezi s čovjekovom mogućnosti izbora i postojanju sila koje naše izbore usmjeravaju na prave. Citat koji bih izdvojila je:  "Naučiti ne znači saznati iz knjiga. To znanje je tuđe iskustvo, mudrost koju je neko drugi stekao.

Ono može da uputi čovjeka, da mu objasni ponešto, da mu bude od duhovne koristi. Ali, čovjekovo ostaje samo ono što osjeti u srcu, što doživi svakom svojom mišlju i damarom. Samo ono što mu oblikuje dušu."

(Autorica je rukometašica Borca.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije