Film i serije

Čak 247 filmova i 3 oskarovca za 20. SFF

Čak 247 filmova i 3 oskarovca za 20. SFF
Čak 247 filmova i 3 oskarovca za 20. SFF

Sarajevo Film Festival (SFF), koji se ove godine održava od 15. do 23. avgusta, u svom 20. jubilarnom izdanju će ugostiti najveći broj fimova, čak 247 iz 60 zemalja svijeta, kroz 19 programskih cjelina.

Rezervacije SMS ulaznica, koje su počele juče, za projekcije u okviru ovogodišnjeg SFF-a, će tajati sve do 14. avgusta. Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 063 888 05, a preuzimaju se od 1. avgusta na box officeu SFF-a, piše Klix.ba.

"Kvalitet SFF-a se svake godine povećava, a nadam se da ćemo ovim, jubilarnim izdanjem zaokružiti jednu cjelinu u proteklih 20 godina rada, što je potvrda Sarajevo Film Festivalu kao najznačajnijem regionalnom i bitnom evropskom festivalu filma'', kazao je Mirsad Purivatra, direktor festivala.

Prvi gost kojeg će pozdraviti publika ovogodišnjeg SFF-a biće meksički glumac Gael Garcia Bernal. Više od 3.000 gledalaca popularnog Ljetnog kina "HT Eronet" dočekaće Bernala na sceni prije projekcije kultnog filma "Pasja ljubav" meksičkog reditelja Alejandra Gonzaleza Inarritua.

Uručenjem Počasnih Srca Sarajeva u noći otvaranja festivala, ovom izuzetnom meksičkom glumcu, te dizajnerici i rediteljki Agnes B. započeće devetodnevna filmska smotra u Sarajevu.

Iste večeri će reditelji Cristi Puiu, Vladimir Perišić, Aida Begić, Marc Recha, Angela Shanelec, Isild Le Besco, predstaviti svoje filmove koji su rađeni u okviru omnibusa "Mostovi Sarajeva".

Već od narednog dana svoje filmove mnogobrojnoj publici SFF-a predstaviće internacionalni gosti, među kojima i oskarovci, dobitnici prestižnih nagrada na svjetskim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji...

Gosti 20. SFF-a biće čak tri oskarovca. Reditelj Michel Hazanavicius koji je dobitnik ove prestižne nagrade za višestruko nagrađivani film "The Artist", dolazi u Sarajevo sa svojim novim filmom iz ovogodišnje oficijelne selekcije Filmskog festivala u Kanu "Potraga". Bosanskohercegovački reditelj, Danis Tanović, dobitnik "Oscara" za film Ničija Zemlja" ovogodišnji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, a oskarovka, glumica Melissa Leo susreće se sa učesnicima ovogodišnjeg "Talents Sarajevo" i publikom festivala nakon projekcije filma "Bokser", u kojem je za ulogu majke dobila ovu prestižnu nagradu.

Bh. rediteljka Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film "Grbavica", po prvi put će u zvaničnom programu SFF-a predstaviti svoj film. Riječ je o novom filmu "Otok ljubavi", a uz rediteljicu ekipu filma na premijeri činiće i glumci Ermin Bravo, Leon Lučev i Ada Condeescu.

Gošće ovogodišnjeg festivala, uz oskarovku Melissu Leo, pored ostalih biće i dvije glumice, dobitnice najvećih svjetskih nagrada. Berenice Bejo, koja u Sarajevo stiže zajedno sa rediteljem Hazanaviciusom i njegovim filmom "Potraga", a publika će imati priliku upoznati i glumicu Ariane Labed, dobitnicu nagrade za najbolju glumicu filmskog festivala u Veneciji, za ulogu u filmu "Attenberg", koja u Sarajevo stiže kao dio ekipe filma "Otok ljubavi" rediteljice Jasmile Žbanić.

Kinez Yi'nan Diao, reditelj koji je dobitnik Zlatnog lava će zajedno sa glavnom glumicom Lun Mei Gwei sarajevskoj publici predstaviti njihov film "Crni ugalj, tanak led".

SFF ima čast da prvi put nakon uspjeha u anu, gdje je glavni protagonista Timothy Spall osvojio nagradu za najboljeg glumca, prikaže film "Gospodin Turner" i ugosti slavnog reditelja Mikea Leigha.

Dolaze i Arsen Dedić i Mirjana Karanović

Među brojnim internacionalnim gostima koji će predstaviti svoja ostvarenja na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu su između ostalih i glumac Simon McBurney koji je ostvario ulogu u filmu "Čarolija Na mjesečini" Woody Allena te nagrađivani reditelj Pawel Pawlikowski koji dolazi sa svojim novim filmom "Ida".

Regionalnu kinematografiju na 20. SFF-u predstaviće brojni filmski profesionalci, reditelji, glumci, predstavnici filmske idustrije.

Jedna od najboljih regionalnih glumica – Mirjana Karanović na SFF dolazi sa ekipom filma "Cure – život druge" rediteljice Andree Štake koji je u zvaničnoj selekciji u utrci za "Srce Sarajeva 2014".

SFF će u svom 20. izdanju odati počast jednom od najboljih i najproduktivnijih regionalnih kompozitiora muzike za film, Arsenu Dediću i to nakon projekcije dokumentarnog filma "Moj zanat".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije