Film i serije

"Dah života" najbolji dokumentarni film

"Dah života" najbolji  dokumentarni film
"Dah života" najbolji dokumentarni film

Dokumentarni film Snježane Brezo "Dah života" proglašen je za najbolji dokumentarni film "Fingal film festivala", koji se održava u Dablinu.

Brezo potpisuje i scenario za ovo dokumentarno ostvarenje, dok je direktor fotografije Danijel Pavlović, a snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

"Dah života" je pobijedio u konkurenciji 60 filmova iz cijelog svijeta.

"Fingal film festival" posvećen je irskoj nacionalnoj kinematografiji i autorima iz cijelog svijeta koji stupaju na međunarodnu scenu.

Dokumentarni film "Dah života" je priča o smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su 1992. godine umrle u porodilištu jer nije bilo kiseonika, s obzirom na to da su kopneni pravci prema Srbiji bili zatvoreni.

Savjet bezbjednosti UN-a tada je zabranio letove nad BiH, tako da je i dopremanje kiseonika vazdušnim putem bilo onemogućeno.

Brezo je ranije istakla da je ovim ostvarenjem željela da dokumentuje priču o tragediji 12 beba kako taj zločin nikada ne bi bio zaboravljen.

"Predugo se čekalo na ovaj film. Upravo tu temu odabrala sam za diplomski rad iz poštovanja prema majkama nevinih beba. Ovo su teške ispovijesti, a vodila sam se ljudskošću", kazala je Brezo.

Njen kolega Danijel Pavlović, iako je dvije godine stvarao ovaj film i svakodnevno slušao svjedočenja, tada je istakao da je sve, kada je prvi put pogledao film zajedno s publikom, doživio veoma emotivno.

"Trudim se da oprostim", istakao je.

Kroz dokumentarac najbolje se vidi kako su dani tuge pretočeni u sate materijala. Svjedočanstva majki, ljekara, pilota, tadašnjih predstavnika međunarodne zajednice, dokumenta, novinarski izvještaji, dio su jednočasovnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije