Film i serije

Dajan Javorac, umjetnik iz Banjaluke: Mladi režiser sa pregršt nagrada

Dajan Javorac, umjetnik iz Banjaluke: Mladi režiser sa pregršt nagrada
Dajan Javorac, umjetnik iz Banjaluke: Mladi režiser sa pregršt nagrada

Dajan Javorac, banjalučki režiser i fotograf, osvojio je za kratko vrijeme niz nagrada i priznanja koji potvrđuju da je pred ovim mladim umjetnikom svijetla budućnost.

Posljednja u tom nizu je zlatna medalja za najbolju produkciju grupe filmova na nedavnom 61. festivalu kratkog metra u Beogradu.

"Festival kratkog metra je festival sa velikom tradicijom i teško je ući i u takmičarski dio festivala, a koleginica Anja Kavić i ja smo selektovani u šest najboljih domaćih kratkih filmova. Potom smo, na našu radost, dobili zlatnu medalju za najbolju produkciju grupe filmova", priča Javorac koji je napisao scenario i režirao film "Praznovanje.

Kaže da mu je prethodna godinu bila najuspješnija, a da svaka nagrada ima značaj. Veoma mu je draga nagrada na Sarajevo film festivalu, ali i nagrada od rektora Banjalučkog univerziteta.

"Moja prva nagrada u Herceg Novom je bila sigurno važna za moje samopouzdanje i izazvala je najviše sreće, ali selekcija u 15 najboljih kratkih filmova u svijetu i odlazak u Amsterdam je najvažnije za mene", ističe Javorac.

Prošle godine je radio kratke filmove, TV emisiju, reklame i promotivne spotove, dok se ove godine odlučio da većinu vremena posveti snimanju muzičkih spotova i novog filma.

"Poslije spota 'Divljih jagoda' spremam se za snimanje s 'Ortodox Celtsima', ali većinu vremena posvećujem pisanju za novi film 'Omnibus', koji ću da radim s kolegama s fakulteta. Želim da ove godine Akademija umjetnosti ima premijeru dugometražnog filma, što bi bio još jedan korak naprijed i za mene", rekao je Javorac.

Bez obzira koliko nekad bilo teško ili puno izazova, on ističe da mu nikad ne nestaje želja da nastavi sa traženjem sebe u filmu.

"Nedavno sam pronašao jedan stari album još iz osnovne škole i u tom albumu su moji prvi radovi, fotografije Krupe na Vrbasu i Jahorine. Niko tada nije prepoznao da bih mogao da se bavim nekom vrstom umjetnosti", dodaje Javorac.

On navodi da je na nagovaranje roditelja prvo upisao Ekonomski fakultet, ali da ga je kasnije napustio i upisao se na Akademiju umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije