Film i serije

"Djeca" nagrađena u Kanu

"Djeca" nagrađena u Kanu
"Djeca" nagrađena u Kanu

Bh. režiserka Aida Begić je nagrađena velikim priznanjem na Filmskom festivalu u Kanu za svoj film "Djeca", koji je prikazan u programu "Izvjestan pogled".

Ona je dobila posebno priznanje žirija (Special Distinction of the Jury).

Neposredno nakon proglašenja nagrađenih, Begićeva je rekla da je uzbuđena i iznenađena.

"Desetak puta mi je predsjednik žirija Tim Rot ponovio da je film u cjelini genijalan. Kazao mi je da je to jak film i da je žiri odmah nakon projekcije znao da 'Djeca' zaslužuju jednu od nagrada", dodala je ona.

Film priča o ratnoj siročadi, 23-godišnjoj Rahimi i 13-godišnjem Nedimu, čiji je život u Sarajevu sveden na puko preživljavanje. Glavne uloge Begićeva je povjerila Mariji Pikić i Ismiru Gaguli.

Regionalna premijera filma "Djeca" biće na otvaranju Sarajevo film festivala 6. jula.

Desetak puta mi je predsjednik žirija Tim Rot ponovio da je film u cjelini genijalan, kazala Begićeva

To je treći film Begićeve koji je prikazan u Kanu, a drugi koji je osvojio priznanje. Godine 2008. za svoj dugometražni film "Snijeg", ona je osvojila gran pri na Sedmici kritike u sklopu festivala.

U konkurenciji programa "Izvjestan pogled" se takmičilo 20 fimova od 26 režisera iz 17 država svijeta.

Specijalnu nagradu žirija su dobili Benoa Delepin i Gustav Kervern, režiseri filma "Le Grand Soir", dok su nagradu za najbolju glumicu podijelile Suzan Kleman i Emili Deken. Prva je glumila u drami "Laurence Anyways", a potonja u filmu "A Perdre la Raison".

Prvu nagradu u ovoj selekciji dobio je film "Despuses De Lucia" Mihela Franka.

"Ovo je bila izuzetno jaka grupa filmova i naša vijećanja su bila jako strastvena. Reditelji nas nijednom nisu iznevjerili. Nevjerovatno", rekao je Rot.

Glavne nagrade, uključujući i "Zlatnu palmu", za najbolji film je sinoć trebalo da dodijeli režiser Nani Moreti i žiri na ceremoniji zatvaranja kanskog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije