Film i serije

Do viđenja, druže Pantiću

Do viđenja, druže Pantiću
Do viđenja, druže Pantiću

BEOGRAD - Sramota me je što još živim, a svi oko mene umiru. Nedavno me neko pitao kako je Nikola, a ja sam rekla da je dobro... Neka mu je laka zemlja, kazala je srbijanska glumica Eva Ras povodom smrti kolege Nikole Simića.

S velikim žaljenjem vijest o njegovom odlasku u nedjelju su primili i brojni poznavaoci Simićevog lika i djela širom regiona.

Ostaće urezan u sjećanje mlađih generacija kao čovjek koji je udahnuo dušu crtanom junaku Dušku Dugoušku, a lik neponovljivog Pantića u filmu "Tesna koža" jedan je od onih koji su obilježili domaću kinematografiju za sva vremena.

Glumačka legenda, za koju njegove kolege kažu da je disao za publiku i živio u pozorištu, preminuo je u 80. godini u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Milan - Lane Gutović, koji je sarađivao sa Simićem, kazao je da je on bio nezamjenljiv kao glumac, a da je kao čovjek bio vrlo prijatan.

"Bio je dobar kolega", rekao je on.

Glumica Rada Đuričin, koja je s njim studirala, a potom i 43 godine igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sjajnu "Bubu u uhu", rekla je da ga je beskrajno voljela.

"Ovo je nenadoknadiv gubitak za srpsku kulturu. Za sobom je ostavio ideju da samo izuzetna etika stvara vrhunsku estetiku. Posle odlaska Nikole, film i TV neće biti isti", kazao je reditelj Jug Radivojević.

Simić, koji je bio prepoznatljiv, kako po svojim sjajnim glumačkim kreacijama, tako i po fizičkom izgledu, igrao je u više od 160 filmova i serija, a najupečatljivija je uloga vječitog mlađeg referenta Dimitrija - Mite Pantića u serijalu "Tesna koža".

Govorio je da mu je veliki Milivoj Živanović još na Akademiji savjetovao da partnera uvijek gleda u oči, a da igra srcem. Simić je volio da kaže da on tako, otvorenog srca, ide i kroz život.

"Bez ljubavi i tih sklonosti ne znam kako bih funkcionisao, a velika je istina da sve dok volite - živite. Meni je ljubav najjača emocija koju doživljavam kao talenat, talenat za život", govorio je on.

Dok je blistao na filmu, TV-u i pozorištu, uporedo je radio u kabinama Radio-televizije Srbije, gdje je sinhronizovao crtane filmove na neponovljiv način. Bio je Duško Dugouško, Mikelanđelo, Sjekač... Jedna od najpoznatijih rečenica iz crtanih filmova jeste: "Šefe, koji ti je vrag", koju je upravo izgovarao Nikola Simić, pozajmljujući glas popularnom zecu Dušku Dugoušku.

Igrao je inspektora Ognjena Strahinjića u "Davitelju protiv davitelja" i Miroslava Ilića Gulivera u seriji "Više od igre".

Televizijsku karijeru je posljednjih 20 godina nastavio u serijama "Srećni ljudi", "Porodično blago" i "Ljubav, navika, panika".

I mlađi glumci imaju samo lijepe riječi koje će ih podsjećati na ovu veliku glumačku legendu. Prvu ulogu u pozorištu sa Simićem je odigrao Gordan Kičić.

"Sve što smo zajedno prošli bilo je toliko živopisno, zahvaljujući njemu. Bio je genijalan komičar i mislim da takav nije postojao kod nas, na nivou svetskih zvezda", rekao je Kičić.

I mlada glumica Mirka Vasiljević rekla je da joj je jako žao što nije imala priliku da se češće vidi s njim.

"Bio je sjajan kolega i glumac. Neka počiva u miru", kazao je njegov mladi kolega iz Crne Gore Andrija Milošević.

I kao što je i sam govorio da je uvijek zadovoljan, rijetko ljut, Simića, koji je rođen 18. maja 1934. godine u Beogradu, regionalna javnost upamtiće po zdravom humoru i jedinstvenim glumačkim kreacijama.

Komemoracija povodom smrti Nikole Simića biće održana u petak u 12 časova na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Istog dana biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije