Film i serije

Dobitnici prvih Oskara - Belafonte, O´Hara, Mijazaki i Karijer

Dobitnici prvih Oskara - Belafonte, O´Hara, Mijazaki i Karijer
Dobitnici prvih Oskara - Belafonte, O´Hara, Mijazaki i Karijer

LOS ANÐELES - Brojne filmske zvijezde okupile su se sinoć u Holivudu kako bi odale priznanje velikim filmskim talentima.

Irska glumica Morin O'Hara, japanski reditelj Hajao Mijazaki, francuski scenarista Žan-Klod Karijer i američki glumac i aktivista Hari Belafonte primili su svoje statuete na tročasovnoj ceremoniji, koju - za razliku od one u februaru - televizija ne prenosi.

Kako javlja AP, Ris Viterspun, Dženifer Aniston, Stiv Karel, Kevin Kostner, Mark Volberg, Sidni Poatje, Ed Norton, Benedikt Kamberbač, Kris Rok, Edi Redmejn, Ron Hauard i Hilari Svonk samo su neka od zvučnih imena koja su pozdravila prve dobitnike Oskara u sezoni, počasnih priznanja koje je Američka filmska akademija ustanovila 2009.

Uručujući Oskara Mijazakiju, predsjednik "Piksara" Džon Leseter je rekao da je japanski animator "najoriginalniji reditelj koji je ikada radio na filmu".

Zahvalivši se na nagradi, majstor animacije je uzvratio da je srećan čovjek jer je to veče konačno bio u prilici da se upozna sa Morin O'Hara.

Holivudskoj divi, koju ljubitelji filma pamte kao riđokosu ljepoticu iz klasika Džona Forda, u kojima je često glumila sa Džonom Vejnom, počasnog Oskara predao je Liam Nison, koji je 94-ogodišnju glumicu opisao kao "pravu filmsku legendu" i "jednu od najsmjelijih žena", jer je sama izvodila sve svoje akrobacije na filmu.

"Nadam se da je (statueta) od srebra ili zlata", prokomentarisala je u šali O'Hara koja je na dodjelu došla u invalidskim kolicima.

Primajući nagradu iz ruku reditelja Filipa Kaufmana, francuski scenarista Karijer zahvalio se brojnim rediteljima sa kojima je sarađivao tokom svoje 50 godina duge karijere.

Belafonteu su nagradu "Džin Heršolt", za humanitarni rad, predali Kris Rok i Suzan Sarandon.

"Nisam ovdje da ti odam priznanje, već da ti se zahvalim", kazao je Rok, dok je Sarandon opisala 87-ogodišnjeg glumca i neumornog aktivistu "kao pravog heroja od krvi i mesa".

"Biti nagrađen od kolega za rad u korist ljudskih prava, građanskih prava i mira je način da se ućutka neprijateljska grmljevina", izjavio je Belafonte, pozvavši tom prilikom svog "starijeg prijatelja" Poatjea, takođe istaknutog aktivistu, da s njim podijeli nagradu.

Predsjednica akademije Čeril Bun Ajzak izjavila je da je dodjela nagrade Guvernera, kako se zvanično zovu ovi Oskari, "šansa za akademiju da prepozna različite talente koji učestvuju u ostvarenju filmskih snova".

Među ostalim zvijezdama prisutnim na sinoćnjoj dodjeli bili su i Džesika Čestejn, Voren Biti, Oktavija Spenser, Džek Džilenhal, Mark Rufalo, Robert Duval, Robert Dauni Džunior i Tilda Svinton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije