Film i serije

Dokumentarna remek-djela

Dokumentarna remek-djela
Dokumentarna remek-djela

Na predstojećem "Beldoksu", međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, koji će od 8. do 14. maja biti održan u Beogradu, biće prikazan i nesvakidašnji omnibus "Katedrale kulture", koji potpisuju Vim Venders, Robert Redford, Mihael Glavoger, Karim Ajnuz, Margaret Olin i Mihael Madsen.

Sedmi "Beldoks" ove godine obuhvatiće 34 najbolja ostvarenja iz Srbije i cijelog svijeta u šest programskih cjelina. Od tog broja za titulu najboljeg srpskog dokumentarnog filma boriće se deset ostvarenja iz Srbije.

Ostvarenje "Katedrale kulture", rad kultnih reditelja, nesvakidašnji je omnibus koji pred beogradsku publika donosi šest priča o "dušama zgrada" u trodimenzionalnom "filmovanju" eksterijera, enterijera i ljudi koji se u njima nalaze. A "dušama zgrada" podvrgnute su Berlinska filharmonija, Narodna biblioteka Rusije, Halden zatvor (najhumaniji na svijetu), Salk institut, Opera u Oslu i Centar "George Pompidou". Svaki od ovih objekata krase ne samo veličanstven dizajn i jedinstvena arhitektonska vizija, već i posebno mjesto u kulturološkom i istorijskom tkanju naše civilizacije.

U nedavnom intervjuu Venders je izjavio da prikazana zdanja, na izvjestan način, pokazuju osobine živih, svjesnih bića. Nastala spletom divergentnih uticaja, jasno svjedoče o trenutku u kome su kreirana.

Ranije je objavljeno da će ovogodišnji "Beldoks" biti otvoren u Sava centru premijerama dva filma: "Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi" reditelja Sema Bensteda iz Velike Britanije, a poslije toga "Moj zanat" srpskog reditelja Mladena Matičevića.

Prvi film snimljen je u produkciji BBC-ja i prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera Zorana Đorđevića na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi Južni Sudan. Matičevićev film o životu čuvenog kantautora Arsena Dedića na nedavnoj premijeri u hrvatskom "Tuškancu" dobio je ovacije i odlične kritike.

Posjetioci festivala imaće priliku uživati i u filmu "Inercija prošlosti", a riječ je o istorijskom dokumentarcu Dejana Vražalića, koji osvjetljava jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije 20. vijeka - 27. mart 1941. Tog dana su građani Beograda i drugih gradova u Srbiji, kao i u Sarajevu, Podgorici i Skoplju, izašli na ulice i rekli "ne" Hitleru.

Prava poslastica za ljubitelje dokumentarnog žanra zasnovanog na muzičkim pričama biće film o Niku Kejvu "20.000 dana na Zemlji", koji su režirali Iain Forsajt i Džejn Polard.

Selektori su kao otkriće "Beldoksa" najavili izraelski "Album 61" Halila Efrata, napominjući da za njega još ne znaju drugi festivali, ali da mu se predviđa veliki međunarodni uspjeh.

Očekuje se i kontroverzni film "Bog voli Ugandu" Rodžera Rosa Vilijamsa o američkim misionarima koji se sa jedne strane trude da pomognu toj zemlji, a sa druge - propagiraju antigej politiku, koja je tamo vrlo brutalna, i samim tim ohrabruju nasilje.

"Beldoks" će biti završen ceremonijom dodjele nagrada i projekcijom ovogodišnjeg oskarovca, dokumentarnog filma "Dvadeset stopa od zvijezda" Morgana Nevila o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi 21. vijeka.

  • 7 dana traje festival
  • 34 filma biće prikazana
  • 10 filmova iz Srbije u takmičarskoj selekciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije