Film i serije

Dominacija filmova na engleskom, ali i manje seksizma

Dominacija filmova na engleskom, ali i manje seksizma
Dominacija filmova na engleskom, ali i manje seksizma

KAN - Drama "La Tete Haute" Emanuel Berko, glamur, jake mjere obezbjeđenja, brojne filmske zvijezde, ono je što je obilježilo svečanu ceremoniju otvaranja 68. filmskog festivala u Kanu.

Međutim, pored prividnog savršenstva, karakterističnog za ovaj festival, koji je počeo u srijedu naveče, pljuštile su i kritike na račun žirija, liste filmova u zvaničnoj selekciji, dodjele "Zlatne palme", a nisu izostali ni komentari da je Kanski festival snobovski.

Festival je zvanično proglasila otvorenim Džulijan Mur, a publici su se predstavili i članovi glavnog žirija - Rosi de Palma, Sofi Marso, Siena Miler, Rokia Traore, Giljermo del Toro, Gzavije Dolan, Džejk Gilenhal i predsjednici - američki reditelji braća Koen.

Film Emanuel Berko o mladom delinkventu prikazan je van konkurencije, a ona je izjavila da ne zna zašto nije uvršten u konkurenciju. Dodala je da bi odgovor na to pitanje trebalo postaviti organizatorima, jer ona ne zna razlog.

Među 19 filmova u trci za "Zlatnu palmu" su i ostvarenja "Temporary Title" reditelja Odijana, "Carol" Toda Hejnsa, "Mia madre" Nani Moreti, "Youth" Paola Sorentinija, "The Sea of Trees" Van Santa, ali i "Mountains May Depart" kineskog reditelja Čija. Od ukupno 19 filmova u trci za glavnu nagradu festivala je 11 evropskih, a od toga čak pet francuskih.

Uz kritike zbog "anglosaksonskog virusa", kako su pojedini kritičari nazvali dominaciju filmova na engleskom jeziku, organizatori 68. festivala u Kanu dobili su i pohvale poslije dugogodišnjih optužbi za seksizam - ove godine snažnije je prisustvo ženskog filmskog stvaralaštva, počevši od filma odabranog za otvaranje.

U čast ženskog stvaralaštva, 68. Kanski festival uveo je i novi program posvećen ženama na filmu, u okviru kojeg će biti dodijeljene i dvije nove nagrade. Juče su fotografima u Kanu pozirali glumci Tom Hardi i Šarliz Teron, zvijezde novog nastavka filma "Pobješnjeli Maks", koji je takođe prikazan van konkurencije.

U zvaničnoj selekciji Kanskog festivala su i dva filma iz Srbije i Hrvatske - "Zvizdan" hrvatskog reditelja Dalibora Matanića biće prikazan u programu "Izvjestan pogled", a debitantski film "Panama" mladog srpskog reditelja Pavla Vučkovića imaće specijalnu projekciju u okviru zvaničnog programa.

Kanski festival se tradicionalno pretvara u najveću svjetsku tržnicu filma, s više od 12.000 učesnika, producenata, reditelja i distributera. Posebna počast ove godine je ukazana Kini i tehničkim inovacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije