Film i serije

Dunja Kusturica: Gosti festivala istinski umjetnici, a ne pozeri

Dunja Kusturica: Gosti festivala istinski umjetnici, a ne pozeri
Dunja Kusturica: Gosti festivala istinski umjetnici, a ne pozeri

BEOGRAD- Selektor festivala "Kustendorf" Dunja Kusturica ocijenila je da je na ovogodišnjem u odnosu na ranija izdanja festivala ostvaren napredak u svakom smislu i da su gosti umjetnici koji se filmom ne bave "iz poze".

Ona je rekla za "Politiku" da će ove godine u glavnom, takmičarskom dijelu festivala prvi put učestovati mladi reditelji iz Mađarske, Holandije, Austrije i Hrvatske.

Komenatarišući činjenicu da su na festivalu samo dva srpska filma, što je naišlo na kritike, ona je rekla da misli da je napravila dobru selekciju i odabrala filmove u kojima su autori smjeli i iskazuju svoj stav.

"Zajedničko odabranim filmovima jeste to što bez obzira iz kog dela sveta dolaze njihove junake tišti neka vrsta nepravde. Bilo to u zapadnoj Evropi, kroz prikaz samoće ili konzumacije koja je ultimativni izraz kapitalističkog sveta ili u zemljama istočne Evrope i onih koje prolaze kroz tranziciju, gde su se pojedinci našli pred nevidljivim neprijateljem", pojasnila je Kusturica.

Ona je naglasila da se gosti "Kustendorfa" ne bave filmom iz poze što danas nije rijetko i da je festival prilika da mladi autori nešto nauče od onih velikih.

"Od velikih autora mladi će svakako nešto i naučiti, a dobra je i ta demistifikacija velikih u smislu da se danas mnogi bave filmom iz neke poze, što nije slučaj sa našim gostima", naglasila je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije