Film i serije

Džekson prikazao dio Hobita u novoj tehnici

Džekson prikazao dio Hobita u novoj tehnici
Džekson prikazao dio Hobita u novoj tehnici

LAS VEGAS - Reditelj Piter Džekson predstavio je 10 minuta materijala "Hobita" snimljenog na način koji bi mogao da podstakne novu eru u snimanju filmova.

Film "Hobit: Neočekivano putovanje" snimljen je na Novom Zelandu sa više frejmova po sekundi nego što je to holivudski standard. Džejson je objasnio da na taj način slika djeluje jasnije i bolje.

Džekson je objasnio da na taj način ljudsko oko ne registruje individualne sličice koje se brzo kreću već stabilan protok jasnih slika.

"Pokreti djeluju realnije", rekao je Džekson na Sinemakonu - okupljanju vlasnika bioskopa u Las Vegasu. "Mnogo je nježnije za oči."

Kako prenosi AP, snimci strave, crta lica, pa čak i visokih planina djelovali su osvetljenije i istaknutije. Glumci su djelovali toliko realno da se stvarao utisak da igraju na sceni.

Za sada nije jasno kako će gotov proizvod izgledati u decembru kada je najavljena premijera prvog djela "Hobita". Džekson je rekao da još uvijek montira film.

Džekson nije jedini koji se odlučio za takav način snimanja. Tvorac "Avatara" Džejms Kameron najavio je da će nastavak svog blokbastera snimiti sa 48 do 60 frejmova po sekundi.

Džekson je upozorio da će biti potrebno vrijeme kako bi se ljudi navikli na novi način snimanja filmova, a sa njime se slažu i kritičari koji su rekli da nedovršene scene koje je prikazao djeluju kao niskobudžetni TV film.

U filmu, britanski glumac Martin Friman glumi Bilba Baginsa, hobita koji pronalazi prsten koji će kasnije biti uzročnik svih dešavanja u "Gospodaru prstenova".

Na 10-ominutnom snimku vidi se Bilbo koji je izgubljen u Golumovoj pećini i sa Golumom (koga ponovo igra Endi Serkis) se igra zagonetki.

Film je adaptacija romana Dž.R.R. Tolkina i događaji u toj knjizi prethode "Gospodaru prstenova", trilogiji koju je na veliko platno preneo Džekson.

U filmu "Hobit" svoje uloge repriziraće Ijan Mekelen kao Gandalf i Orlando Blum kao Legolas.

Prvi dio filma "Gospodar prstenova" 2003. godine pokupio je 11 Oskara, uključujući nagrade za najbolji film i režiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije