Film i serije

Ekipa filma "Tragovi prošlosti" na SFF

Ekipa filma "Tragovi prošlosti" na SFF
Ekipa filma "Tragovi prošlosti" na SFF

SARAJEVO - Gosti programa Sarajevo Film Festivala (SFF) pod nazivom "Kafa sa..." bili su producent australijskog filma "Tragovi prošlosti" Endi Peterson i književnica Peti Lomaks, koja je napisala knjigu prema kojoj je snimljen film.

Između ostalih, uloge u ovom filmu ostvarili su Kolin Firt, Nikole Kidman, Džeremi Irvin, Stelan Skarsgard, Sam Rid, Tanro Išida i Hirojuki Sanada.

„Tragovi prošlosti“ je istinita priča o herojstvu, ljudskosti i iscjeljujućoj moći ljubavi. Zasnovan na odličnoj autobiografskoj knjizi, film prati izvanrednu životnu priču oficira britanske armije Erica Lomaksa koji je tokom Drugog svjetskog rata preživio zarobljeništvo u japanskom radnom logoru. Ovo ga je traumatično iskustvo trajno obilježilo i navelo ga da se izoluje od svijeta.

- Moj suprug je preživio strahote u Drugom svjetskom ratu. Prije nekoliko godina, kazao je da on mora prestati mrziti, jer je istinski patio. Ta rečenica je uklesana na njegovom nadgrobnom spomeniku - istakla je književnica Lomaks.

Naglasila je da nije željela neki holivudski film, dodajući da je promijenila mišljenje kada su joj rekli da će to biti ozbiljna i mračna drama.

- Divno se osjećam u Sarajevu i svjesna sam nedavne istorije. Osjećam vezu sa ovim gradom, jer smatram da su moj muž i građani Sarajeva imali slične sudbine - kazala je.

Ona smatra da je film jako dobro urađen te da je prikazana suština knjige.

Producent  filma Peterson kazao je da njihov posao nije bila adaptacija knjige, već prikazivanje osjećaja i razmišljanja glavnog lika u knjizi.

- Ovo je istinita priča i htjeli smo prikazati šta rat može učiniti čovjeku. Najteži dio posla je oprostiti i zaboraviti - naglasio je Peterson.

On je kazao da je trebalo dugo vremena da snime ovaj film, jer niko ne želi ulagati u mračnu dramu kojoj se zna kraj.

Istakao je da već dugo prati SFF te da je čekao pravi film da dođe u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije