Film i serije

Feniksi svjetskog glumišta

Feniksi svjetskog glumišta
Feniksi svjetskog glumišta

Filmsko platno privlačno je mnogima, ali rijetki su oni koji uspiju da dođu do istog i da svoje karijere održe uspješnim godinama. Neki glumci su zasijali na početku karijere, ali su se zbog ovisnosti, finansijskih problema ili nečeg trećeg kasnije povukli iz ove umjetnosti.

Ipak, postoje neki koji su uspjeli da se vrate na velika vrata.

Majkl Kiton je za veličanstvenu ulogu u "Oscarom" ovjenčanom filmu "Čovjek ptica" dobio 40 nagrada. On je poslije velikih hitova iz osamdesetih godina prihvatao loše uloge da bi mogao da izdržava porodicu, sve do velikog povratka. Mnogi filmski stručnjaci ocijenili su da je Kitona stigla (zaslužena) ponovna slava po stare dane. Izjavom na dodjeli "Oscara": "Slušajte, divno je biti ovdje, koga ja zavaravam", nagovijestio je da još ne želi da napusti svjetlost reflektora.  

Uloge u filmovima "Devet i po nedjelja", "Anđeosko srce" i "Barska mušica" donijele su Mikiju Rurku status seks simbola i novog Marlona Branda, ali i reputaciju ekscentrika teškog za saradnju. Početkom devedesetih ostavio je glumu zbog karijere profesionalnog boksera. Vratio se pred filmske kamere početkom ovog vijeka, neprepoznatljiv od plastičnih operacija kojima se podvrgao da "popravi štetu" iz ringa.

Zasad jedina žena kojoj je Holivud oprostio "grijehe" je Dru Barimor. Poslije uloge Gerti u "E.T. vanzemaljcu" postala je najpoznatije dijete svih vremena, ali je zbog problema sa drogom otišla na prvu rehabilitaciju. Glumi se vratila sredinom devedesetih i od tada snimila brojne filmske hitove.

Disko pop idol Džon Travolta, zvijezda "Briljantina" i "Groznice subotnje večeri", do devedesetih je postao parodija samog sebe igrajući u filmovima sa bebama koje pričaju. Na svu sreću, Tarantino je riješio da mu 1994. godine dodijeli glavnu ulogu u "Petparačkim pričama", kultnom filmu s kraja 20. vijeka.

Robert Dauni Džunior stekao je ranu slavu osamdesetih u tinejdžerskim filmovima, a već sljedeću deceniju obilježile su vijesti o problemima sa drogom, neuspješnim rehabilitacijama i hapšenjima. Godine 2001. veliki studiji su ga ponovo prigrlili dodijelivši mu vodeće role u nekoliko hitova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije