Film i serije

Fest filmu garantuje život

Fest filmu garantuje život
Fest filmu garantuje život

Vijest da će film "Top je bio vreo" u režiji Slobodana Skerlića otvoriti ovogodišnji "Fest", koji će u Beogradu biti održan od 28. februara do 9. marta, raspršila je i posljednje glasine da isti možda neće ni biti prikazan pred publikom.

No, zahvaljujući cjelokupnoj ekipi filma, a prije svega Tihomiru Staniću, producentu i jednom od glumaca u ovom ostvarenju, "Fest" se pokazao kao najbolja prilika da "Top" bude premijerno bude prikazan.

"Do sada su na otvaranju 'Festa' prikazivani uglavnom pobednici Filmskog festivala u Kanu i srećan sam što će ove godine na samom otvaranju biti prikazan naš film. U takvim događajima volim da pronađem simboliku", istakao je Stanić.

On je podsjetio da je film rađen prema istoimenoj knjizi Vladimira Kecmanovića, ali i podsjetio na brojne probleme sa kojima su se suočavali još od početka snimanja 2010. godine.

"Još imamo mnogo finansijskih problema, jer je tema kojom se bavimo delikatna i ovaj projekat nema komercijalni potencijal. Ovo je jedan ozbiljniji pristup temi koja će nas večno inspirisati", kazao je Stanić i napomenuo da se nada da će nakon "Festa" i finansijska konstrukcija za ovaj film biti zaokružena.

Podsjetio je da je tema filma "Top je bio vreo" sudbina dječaka u ratnom Sarajevu 1993. godine, kome je granata ubila roditelje, poslije čega je zanijemio.

Dječakov vodič u svijet odraslih je njegov bivši školski drug koji ga upoznaje sa svijetom kriminala, alkohola, droge, zločina, silovanja i smrti.

Gotovo sve scene su snimane u Kozarskoj Dubici u produkciji "Drina filma" i "Balkan filma", a koproducent je bila Radio-televizija Republike Srpske.

Stanić je pojasnio da je i to jedna od otežavajućih okolnosti jer je u postprodukciji cijelu radnju trebalo smjestiti u Sarajevo.

"Od samog početka je bilo mnogo predrasuda po pitanju ovog filma, te su pod raznim pritiscima ljudi u poslednji čas otkazivali saradnju. Tako da je u samom startu budžet filma probijen", napomenuo je Stanić.

Napomenuo je da će prvo prikazivanje filma "Top je bio vreo" u Republici Srpskoj biti u Kozarskoj Dubici i to u okviru Festivala balkanskog koprodukcionog filma, koji je planirano da traje od 7. do 12. jula.

"Festival će biti takmičarskog karaktera, a s obzirom na to da je ovo naš film, nećemo ga prikazati u tom delu, već mislim da je red da on bude prikazan u čast nagrađenih", kazao je on.

Dodao je da će u okviru festivala biti organizovana i dvodnevna tribina - diskusija o mogućnostima filmske koprodukcije na Balkanu.

Stanić je takođe istakao da je tokom snimanja filma cijeli grad bio angažovan, kao i da njima duguju veliku zahvalnost za nesebičnu pomoć i podršku. 

"Distribucija filma će krenuti na jesen, kada će moći da ga pogleda bioskopska publika kako u Srbiji, tako i gradovima regiona", zaključio je Stanić.

Ekipa

Glumačku ekipu filma "Top je bio vreo" čine Bojana Maljević, Slavko Štimac, Anita Mančić, Aleksandar Stojković, Željko Stjepanović, Stefan Bundalo, Sandra Ljubojević... Glavna uloga povjerena je dječaku Stanislavu Ručnovu iz Kozarske Dubice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije