Film i serije

Film "Sa mamom" bh. kandidat za nominaciju za Oskara

Film "Sa mamom" bh. kandidat za nominaciju za Oskara
Film "Sa mamom" bh. kandidat za nominaciju za Oskara

Udruženje filmskih radnika BiH izabralo je ovogodišnjeg kandidata Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, to je film "Sa mamom" reditelja Faruka Lončarevića.

Film je svjetsku premijeru imao prošle godine u Takmčarskom programu Sarajevo Film Festivala, nakon čega je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala.

U filmu glume Marija Pikić, Brako Đurić i Mira Furlan, a producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su:

Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH, Elma Tataragić, scenaristica, Zoran Galić, producent; Predrag Solomun, montažer; Saša Hajduković, reditelj; Miralem Zubčević, montažer; Srđan Vuletić, reditelj; Jovan Marjanović, producent i Almir Đikoli, direktor fotografije.

Filmovi koji su razmatrani bili su: "Krivina", Igora Drljače, "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", Jasmina Durakovića i "Sa mamom", Faruka Lončarevića, piše Klix.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2013. do 1.10.2014. godine u kinima BiH najmanje 7 dana za redom, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandiduju, a ne više od 40 odsto na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije