Film i serije

Filmu "Enklava" nagrada publike na Festivalu u Moskvi

Filmu "Enklava" nagrada publike na Festivalu u Moskvi
Filmu "Enklava" nagrada publike na Festivalu u Moskvi

Film "Enklava", reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, publika renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, koji se danas završava, proglasila je za najbolji u takmičarskom programu.

Film je dobio izuzetno visoku ocjenu publike u jakoj takmičarskoj selekciji - čak 4,74 od maksimalnih 5.

"Nagrada publike je posledica potresno emotivne reakcije gledalaca koji su na otvaranju moskovskog festivala ovacijama ispratili kraj našeg filma. Atmosfera se nije razlikovala od premijere na beogradskom FEST-u u Sava centru ili od premijere u Zvečanu 17. marta.

„Uz tu  nagradu, kao i uz pozitivne kritike u moskovskoj i medjunarodnoj štampi, koje su film svrstale u jedno od najvećih otkrića festivala, kao i uz pozive koji su usledili od strane desetine internacionalnih festivala osmočlana ekipa punog srca vratila se iz Moskve u Beograd", izjavio je povodom nagrade Radovanović.

"Enklava" je 20. juna otvorila takmičarski program 37. Medjunarodnog filmskog festivala u Moskvi čiji je predsjednik Nikita Mihalkov. U takmičarskom programu prikazano je ukupno 12 filmova iz Danske, Rusije, Irana, Španije, Libana, Japana, Finske, itd.

Odluka medjunarodnog žirija glavnog takmičarskog programa kojim predsjedava francuski reditelj Žan Žak Ano biće poznata večeras.

Film je dobio nagradu žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci, koji je "Enklavu" proglasio za najbolji u selekciji Srpski film, piše B92.

Film obradjuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama, jedinstvenim u cijeloj Evropi, koje čuvaju pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije.

Ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Pravi problem nastaje kada neko premine u enklavi, jer se groblje nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji.

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dječaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani. Film Enklava je vječna i poučna priča o praštanju i ljubavi.

Glavni glumci u filmu, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, su i dva dječaka sa Kosova, iz enklava, Filip Šubarić i Denis Murić, koji je poslije fascinatnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dete". Pored njih igraju i Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Chun Laići (Kosovo), kao i deca sa Kosova Nenad Stanojković i Milan Sekulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije