Film i serije

Glumcima nova šansa za uspjeh u Holivudu

Glumcima nova šansa za uspjeh u Holivudu
Glumcima nova šansa za uspjeh u Holivudu

"Montevideo, vidimo se" je film koji je cela ekipa radila pošteno i dugo. Videćemo kakve su nam šanse. Nerealno bi bilo da sada bilo šta prognoziram, ali bi za početak bilo super da uđe u zvaničnu selekciju, kazao je Vojin Ćetković, jedan od glumaca spomenutog srbijanskog ostvarenja, komentarišući činjenicu da je ovaj film srpski kandidat za 87. "Oscara".

Ćetković je u izjavi za "Nezavisne" kazao da su film u režiji Dragana Bjelogrlića već imali priliku da pogledaju strani producenti.

"Nastavak filma 'Montevideo, Bog te video' prikazan je uz pomoć Novaka Đokovića u Los Anđelesu, što je bila prilika da ga pogledaju neki holivudski producenti koji su bili prvo iznenađeni, a onda i oduševljeni filmom", pojasnio je Ćetković.

Dodao je da je to već bila dobra prolazna karta za ovo ostvarenje van granica bivše Jugoslavije, te napomenuo da je to jako bitno i za glumce koji igraju u istom.

"Što se mene lično tiče, mnogo znači prilika da film u kojem igrate bude kako u selekciji za 'Oscara', tako i da se prikazuje na svetskim festivalima. Posle prvog dela i posle njegovog prikazivanja na festivalu u Majamiju dobio sam tri ili četiri holivudske ponude za film. To je sjajna prilika nama glumcima da nas vidi deo holivudskih producenata koji su na skoro svim filmskim festivalima i prate glumce", istakao je Ćetković.

Naveo je da je, osim njega, ponude za rad na svjetskim produkcijama dobilo još desetak glumaca, što je dokaz koliko je srbijanska škola glume kvalitetna i koliko su glumci kvalitetni.

"Ja nisam realizovao te ponude jer nisam stigao zbog preuzetih poslovnih obaveza ovde, ali, recimo, Miloš Biković je napravio sjajnu stvar odgovorivši na poziv ruskog reditelja Nikite Mihalkova da igra u njegovom filmu", zaključio je Ćetković.

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije odlučio je u ponedjeljak da srpski kandidat za 87. "Oscara" bude film Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se". U konkurenciji je, osim Bjelogrlićevog filma koji je dobio devet glasova, bio i "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića, koji je dobio sedam glasova.

Stručni odbor u sastavu Ljiljana Vukobratović, Nebojša Glogovac, Srdan Golubović, Milan - Lane Gutović, Stanislava Zarić, Božidar Zečević, Dejan Zečević, Dragomir Zupanc, Milenko Jeremić, Kornelije Kovač, Milorad Mandić Manda, Nataša Ninković, Bratislav Petković, Milan Spasić, Velibor Hajduković, Zoran Cvetanović i Milan Špiček odabrao je "Montevideo, vidimo se" za domaćeg kandidata u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2014. godini.

Podsjećamo da je i 2011. "Montevideo, Bog te video" bio srpski kandidat za 84. nagradu Američke filmske akademije - "Oscar".

Dodjela najprestižnijih filmskih nagrada zakazana je za februar 2015. godine. Za kategoriju najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku sve je više konkurenata, a svoje nacionalne kandidate prijavljuju desetine zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije