Film i serije

Gran pri ostvarenju Ja mogu

Gran pri ostvarenju Ja mogu
Gran pri ostvarenju Ja mogu

BANJALUKA - Gran pri za najbolji film 2. festivala jednominutnog filma "Imate minut?", koji je u utorak uveče održan u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci, pripao je Harisu Mešanu iz Kupresa za ostvarenje "Ja mogu".

U kategoriji "Najbolja režija" nagrada je dodijeljena filmu "Zabranjen pristup", autorke Ivone Kenjić iz Vojkovića, nagrada u kategoriji "Najbolji scenario" uručena je Katarini Šekarić iz Višegrada za film  " 7/7", a priznanje u kategoriji "Najbolja gluma" dodijeljeno je glumcu iz filma "Kralj" Ivanu Josipu Stipiću iz Posušja. Specijalna nagrada žirija uručena je autoru Mirhabu Šabiću iz Bihaća za film "Režiser".

Nagradu publike dobio je film "Znakovi ljubavi" Anđele Pržulj iz Trnova, koji je odabran putem broja pregleda na YouTube linku tokom perioda  predviđenog za glasanje.

Uz prisustvo autora filmova, njihovih porodica i prijatelja iz škole, na festivalu su prestavljena 24 filma koja su u potpunosti snimila djeca sa teškoćama i bez teškoća u razvoju, u sklopu projekta "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima".

"Ovim festivalom dajemo djeci priliku da se izdražavaju, da izraze svoje mišljenje, bez obzira na to da li se radi o djeci sa smetnjama u razvoju ili bez smetnji, pružamo im mogućnosti da se kroz kreativan pristup izraze i da tako dublje shvatimo način na koji oni razmišljaju. Kroz jednominutnu formu mali filmski stvaraoci govorili su o pozitivnim primjerima inkluzije i ostvarivanju dječjih prava koja pripadaju svima", rekao je Ajman Abulaban, prestavnik UNICEF-a u BiH.

Dodao je da su djeca iz 12 opština obučena kako da prepoznaju specifičan problem u svojoj zajednici i kako da ga predstave javnosti kroz jednominutni film.

"Drago nam je da se metoda pokazala kao veoma uspješna i da je nastalo 108 filmova koje su u potpunosti kreirala djeca", istakao je Abulaban. 

Na desetine malih filmskih umjetnika iz BiH i ove su godine nastojale da svojim kratkim filmovima progovore o svojoj generaciji. Njihov cilj je da promovišu dječja prava sa naročitim fokusom na mogućnosti i prava djece s poteškoćama u razvoju.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu Darija Bizaković, predsjednica žirija, direktorica festivala "Kratkofil", Vesna Andree-Zaimović, urednica portala Radiosarajevo.ba, Ajdin Čolić, novinar Televizije Sarajevo, Željko Budimir Keko, fotograf, i Ljubiša Savanović, glumac.

Program je realizovao i NVO "Genesis Project" u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije