Film i serije

Hadžihafizbegović: "Zlatni lav" i za bh. kinematografiju

Hadžihafizbegović: "Zlatni lav" i za bh. kinematografiju
Hadžihafizbegović: "Zlatni lav" i za bh. kinematografiju

BANJALUKA - Ova velika nagrada je visoko podignuta ljestvica i gledaćemo da je opet preskočimo. Ovo je nagrada i za bh. kinematografiju, kazao je bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, za "Nezavisne".

Njemu je pripalo priznanje "Zlatni lav" za najboljeg glumca u programu "Horizonti" na venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu "Takva su pravila", reditelja Ognjena Sviličića.

"Priznanje je došlo za hrvatski film. Ali pošto sam ja i Tuzlak i Sarajlija i Bišćanin i Zeničanin i Mostarac i Banjalučanin... to je nagrada i za bh. kinematografiju", pojasnio je glumac.

"Nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu. Znao sam da sam napravio dobar posao, ali festivali su lobiranja velikih korporacijskih i distribucijskih priča", rekao je Hadžihafizbegović.

Velikan bh. glumišta dodao je da je veoma srećan i zahvalio je svima koji su pomogli da napravi tu veliku ulogu.

"Sviličiću i Jasni Žalici najviše. Ovo je do sada najveća nagrada u mojoj karijeri. Nagrada na stranu, idemo dalje. Posebno mi je drago da je film izazvao ogroman interes u Veneciji. A drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bh. kinematografiju", rekao je Hadžihafizbegović.

Prestižna "Mostra" završena je u subotu naveče, a "Zlatnog lava" dobio je Šveđanin Roj Anderson za film "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju".

Holivudska zvijezda u usponu Adam Drajver i italijanska glumica Alba Rorvaher dobili su priznanja za najboljeg glumca i glumicu festivala za uloge u filmu "Hungry Hearts".

"Srebrni lav" za najboljeg reditelja dodijeljen je Rusu Andreju Končalovskom za skoro nijemi film "Poštareve bijele noći".

Pobjednički film sastavljen je od humorističnih vinjeta, koje su neki kritičari obožavali, a druge je ostavio zbunjenima.

Radnja se događa u savremenoj Švedskoj sa povremenim trenucima nadrealizma i pjesme, ovlaš prati dvoje ljudi koji bezuspješno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje.

Primajući nagradu, Anderson je naveo italijanski neorealistički film "Kradljivci bicikala" kao ostvarenje koje je na njega jako uticalo.

"The Look of Silence" osvojio je Veliku nagradu žirija.

Žiri, kojim je predsjedavao kompozitor Aleksander Depla, dao je nagradu za scenario filmu "Tales", o seriji priča koje se događaju u Teheranu, iranskom reditelju Rahstani Bani-Etemadi, a turski reditelj Kan Miždedži dobio je specijalnu nagradu za dramu "Sivas" o zanemarenom dječaku koji se zbliži sa psom.

Debitantski igrani film scenariste i reditelja iz Srbije Vuka Ršumovića "Ničije dete" trijumfovao je u programu "Nedjelja kritike" na 71. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojivši tri nagrade - glavnu nagradu publike, koja se dodjeljuje za najbolji film i nagrade od dva žirija kritike.

"Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga, još više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud. Sada mogu da kažem da ovo dete više nije 'ničije', ono sada pripada venecijanskom festivalu", izjavio je Ršumović.

Filmski festival u Veneciji, koji je počeo 27. avgusta, najstariji je međunarodni filmski festival u svijetu, osnovan 1932. godine.

"Takva su pravila"

Film "Takva su pravila" jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se takmičili u "Horizontima", službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji, uz podršku Nacionalnog centra za kinematografiju Francuske. Nadahnut je stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bh. glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče grupa vršnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije